Με περίπου 7μηνη έως 10μηνη καθυστέρηση θα «κυλήσει» το χρονοδιάγραμμα βασικών τμηματικών προθεσμιών για την «Αναβάθμιση και Λειτουργία του ΕΜΑ Άνω Λιοσίων και μετατροπή αυτού σε Πράσινο Εργοστάσιο». Η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε σχετική τακτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου αποφάσισε να δώσει σχετική χρονική παράταση 7 μηνών για τη δοκιμαστική λειτουργία με τροφοδοσία υλικού προς επεξεργασία, βάζοντας το όριο στις 25/09/2023. Πάντως, όσον αφορά στις εργασίες αναβάθμισης και τις μετατροπές στο κτίριο Μηχανικής Διαλογής έγινε αποδεκτό το αίτημα του αναδόχου καθώς το νέο όριο μπήκε 10 μήνες αργότερα. Η δε κατασκευή και η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων πρέπει πλέον να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2023 αντί για τον Νοέμβριο του 2022 που αρχικά προβλέπονταν και λίγο νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2023 που ζήτησε ο ανάδοχος.
Πρόκειται για έργο 49 εκατ. ευρώ με ανάδοχο «Κοινοπραξία Πράσινου Εργοστασίου ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – W.A.T.T. A.E.– ENVIROPLAN – ΑΡΣΗ Α.Ε.», η οποία, όπως έχει αναδείξει το insider.gr, έχει κερδίσει τη σχετική σύμβαση. Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο της σύμβασης είναι η μετατροπή του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης σε «πράσινο εργοστάσιο», ώστε σταδιακά και εντός της πρώτης φάσης υλοποίησης της παρούσας σύμβασης (περίοδος μεταβατικής λειτουργίας) να μπορεί να δέχεται και επεξεργάζεται 300.000 τόνους/έτος σύμμεικτα-υπολειμματικά σύμμεικτα και προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα.
Το αρχικό πλάνο και το αίτημα για 10μηνη παράταση
Όπως προκύπτει, τον περασμένο Οκτώβριο (2021) υπεβλήθη από την Ανάδοχο Κ/Ξ η Μελέτη Εφαρμογής για την εκτέλεση της σύμβασης στην οποία εμπεριέχεται και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μελέτης, η οποία και εγκρίθηκε από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα τα απαιτούμενα χρονικά διαστήματα για την ολοκλήρωση των κυριότερων σταδίων εργασιών και οι επιμέρους τμηματικές προθεσμίες είχαν ως εξής:
1. Εργασίες αναβάθμισης και μετατροπές στο κτίριο Μηχανικής Διαλογής: Ολοκλήρωση τον Ιούνιο 2022.
2. Νέες εργασίες κτιρίων (νέα μονάδα υποδοχής κΒΑ και κομποστοποίησης ΚΒα, ολοκλήρωση νέων υποσταθμών ΜΣ και λοιπές αρχιτεκτονικές εργασίες μαζί με τοποθέτηση εξοπλισμού στις νέες εγκαταστάσεις ): ολοκλήρωση συνολικά : Νοέμβριος 2022.
3. Δοκιμαστική λειτουργία με τροφοδοσία υλικού προς επεξεργασία: ολοκλήρωση Φεβρουάριος 2023.
Ωστόσο, πριν από περίπου έναν μήνα, στις 18 Μαΐου, η κοινοπραξία επανήλθε καταθέτοντας επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα καθώς όπως υποστήριξε, «έχουν λάβει χώρα πολύ σημαντικές καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα του εξοπλισμού αναβάθμισης του ΕΜΑ , συνέπεια της διεθνούς κρίσης και άλλων παραγόντων καθιστώντας έτσι μη δυνατό να επιτευχθούν οι έως τώρα εγκεκριμένες τμηματικές προθεσμίες». Μάλιστα, η κοινοπραξία των ΗΛΕΚΤΩΡ – W.A.T.T. – ENVIROPLAN – ΑΡΣΗ ζητούσε έως και 10μηνη παράταση, δηλαδή οι 3 παραπάνω τμηματικές προθεσμίες να πάνε για 02/04/2023 (εργασίες αναβάθμισης και μετατροπές στο κτίριο Μηχανικής Διαλογής), 9 Σεπτεμβρίου 2023 (Νέες εργασίες κτιρίων κ.λπ.) και 24 Νοεμβρίου 2023 (Δοκιμαστική λειτουργία με τροφοδοσία υλικού προς επεξεργασία).
Ο ΕΔΣΝΑ ενέκρινε νέο χρονοδιάγραμμα
Πάντως, ο ΕΔΣΝΑ, θεωρώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα, για να μπορέσει να επιτευχθεί με λειτουργικό τρόπο η ολοκλήρωση κάθε επιμέρους σταδίου των εργασιών μετατροπής του ΕΜΑ λαμβάνοντας υπ’ όψη τα νέα δεδομένα που έχουν επιφέρει τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς όμως να παρεκκλίνει ο χρονικός προγραμματισμός από τους υπάρχοντες στόχους που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ, έδωσε έγκριση παράτασης στις επιμέρους τμηματικές προθεσμίες βάζοντας τα δικά του, νέα χρονοδιαγράμματα:
· Η αναβάθμιση και οι μετατροπές στη μηχανική διαλογή να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο 2023.
· Η κατασκευή και η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2023
· Η Δοκιμαστική λειτουργία με τροφοδοσία υλικού προς επεξεργασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο 2023.
«Αναβάθμιση και Λειτουργία του ΕΜΑ Άνω Λιοσίων και μετατροπή αυτού σε Πράσινο Εργοστάσιο»
Σύμφωνα με τη σύμβαση, το ΕΜΑ (εργοστάσιο νηχανικής ανακύκλωσης) σταδιακά και εντός της φάσης της μεταβατικής λειτουργίας του και χωρίς διακοπή εργασιών στόχο έχει να μπορεί να δεχθεί και να επεξεργαστεί κατά μέγιστο 300.000 tn/y σύμμεικτά – υπολειμματικά σύμμεικτα και προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Κατά την περίοδο των εργασιών της μεταβατικής λειτουργίας θα επιδιώκεται η αναφερόμενη μεγιστοποίηση των ποσοτήτων ΑΣΑ προς επεξεργασία.
Η ποσότητα των 300.000 tn/y που αποτελεί τη μέγιστη ποσότητα που επιδιώκεται το ΕΜΑ να επεξεργαστεί με την ολοκλήρωση του σταδίου εργασιών μετατροπής, αναλύεται ως εξής:
- 200.000 tn/y σύμμεικτα ,υπολειμματικά σύμμεικτα κατηγορίας 20.
- 100.000 tn/y προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (σύμφωνα με το υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ). Η ποσότητα αυτή των 100.000 tn/y αναλύεται σε 60.000 tn/y υπολείμματα τροφών από καφέ κάδο, λαικές αγορές, 25.000 tn/y κλαδεμάτων που απαιτούνται για την κομποστοποίηση της παραπάνω ποσότητας βιοαποβλήτων και 15.000 tn/y που απαιτούνται για την κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ. Στις ποσότητες αυτές δεν περιλαμβάνονται οι ποσότητες των 20.000 έως 35.000 tn/y πράσινων αποβλήτων –κλαδεμάτων που θα προσκομίζονται από Δήμους και θα διαχειρίζονται στο χώρο του ΕΜΑ.
Κατά τη διάρκεια του σταδίου εργασιών αναβάθμισης το ΕΜΑ θα πρέπει να επεξεργάζεται κατ’ελάχιστο 160.000 tn/y σύμμεικτων και προδιαλεγμένων αποβλήτων και τουλάχιστον 20.000 tn/y πράσινων αποβλήτων –κλαδεμάτων. Τα δεσμευτικά μεγέθη ως προς την ποσότητα των εξερχομένων που παράγονται από την επεξεργασία των ΑΣΑ , κατά το στάδιο προετοιμασίας των Υπηρεσιών Μεταβατικής λειτουργίας αλλά και κατά το στάδιο των εργασιών μετατροπής , παραμένουν ως έχουν.
Στη συνέχεια, κατά την περίοδο των Υπηρεσιών Μεταβατικής λειτουργίας παράλληλα με την επιδίωξη της μεγιστοποίησης των εισερχομένων ΑΣΑ στους 300.000 tn/y,θ α επιδιώκεται και η τελική στοχοθέτηση ως προς τις ποσότητες των εξερχομένων και συγκεκριμένα: - Ανακύκλωση υλικών : > = 5% της ποσότητας των εισερχομένων ΑΣΑ - Κομπόστ τύπου Α: > = 12% της ποσότητας των εισερχομένων ΑΣΑ - Παραγόμενο κομπόστ από βιαπόβλητα > = 15% της ποσότητας των εισερχομένων ΑΣΑ , το οποίο θα συσκευάζεται και θα διατίθεται στους Δήμους της Αττικής που συμμετέχουν στα προγράμματα προδιαλογής υλικών. - Παραγόμενο SRF/RDF :>= 15% της ποσότητας των εισερχομένων ΑΣΑ. Το συνολικό κλάσμα υπολειμμάτων από την παραγωγική διαδικασία που θα οδηγείται σε υγειονομική ταφή ,δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της ποσότητας των εισερχομένων ΑΣΑ.