Το ESG και η πράσινη μετάβαση αποτελούν κεντρικό άξονα της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο business plan, αναμένεται να χορηγήσει δάνεια ύψους 27 δις μέχρι το 2025. Η κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων συνδέεται άμεσα με τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως σημείωσε ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, επικεφαλής ESG της Τράπεζας Πειραιώς μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «National Climate Law | Challenges & opportunities for the Greek market & economy» που διοργάνωσε το ESG+ Stories σε συνεργασία με τη Deloitte.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στο μέλλον. Εμείς σαν τράπεζα αναγνωρίζουμε πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Συνεπώς είδαμε τον κλιματικό νόμο σαν μια σημαντική ευκαιρία με πολλές προκλήσεις», σημείωσε ενώ ανέλυσε τη στρατηγική της τράπεζας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.
«Θέλουμε να είμαστε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα γίνει κλιματικά ουδέτερη. Θέλουμε να είμαστε η πρώτη τράπεζα στην οποία θα απευθύνονται οι πελάτες για να βρίσκουν λύσεις στο κλίμα. Ήμασταν η πρώτη τράπεζα που έφερε δάνεια για φωτοβολταϊκά και όπως έχει ανακοινωθεί και από τον CEO, κ. Μεγάλου, στο business plan 2022-2025 φαίνεται ότι έχουμε μεγάλη διάθεση να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση», τόνισε.
Αναφερόμενος στο ESG χαρτοφυλάκιο του οργανισμού και την επενδυτική πολιτική της τράπεζας, επανέλαβε ότι οι εκταμιεύσεις για το επόμενο διάστημα μέχρι το 2025 θα είναι γύρω στα 27 δις. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας και να συγχρηματοδοτήσουμε τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να γίνει αυτή η μετάβαση όσο γίνεται πιο γρήγορα, ανώδυνα και πιο δίκαια», επεσήμανε.
Η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση, απαιτεί άμεση και δραστική μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η Ε.Ε. έχει θέσει φιλόδοξο στόχο μείωσης εκπομπών κατά 55% έως το 2030 ενώ στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και οι στόχοι της Ελλάδας, είπε ο κ. Δημόπουλος, και σημείωσε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση που εντάθηκε με την εισβολή στην Ουκρανία, έδειξε πόσο σημαντική είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. «Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε, παράλληλα, την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. Μια τέτοια πρόκληση είναι ο στόχος που έχουμε ως Ευρώπη να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Το γεγονός αυτό θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», σημείωσε.