Στο «μικροσκόπιο» του SSM έχουν μπει τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο SSM ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες τον πρώτο έλεγχο - τρόπον τινά stress test – στα ακίνητα των τραπεζών και τα πορίσματά του θα ανακοινωθούν στις τράπεζες στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο εξονυχιστικός έλεγχος του SSM αφορά στα ακίνητα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, καθώς και στα χαρτοφυλάκια ακινήτων που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες από πλειστηριασμούς. Από τον έλεγχο εξαιρούνται τα ακίνητα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικής πίστης.
Κάνοντας «φύλλο και φτερό» τα χαρτοφυλάκια ακινήτων (commercial real estate) των τραπεζών, ο SSM εστιάζει σε όλα τα ενέχυρα ακινήτων και ζητά από τις τράπεζες να του δώσουν στοιχεία που να πιστοποιούν το αν τα ενέχυρα αυτά αποτιμώνται στη σωστή τιμή, αν οι τράπεζες τηρούν τις σωστές καταγραφές και αν υπολογίζουν τις σωστές απομειώσεις.
Παράλληλα, οι επόπτες του SSM ερευνούν το κατά πόσον οι τράπεζες κάνουν σωστή συντήρηση και αξιοποίηση των ακινήτων που κατέχουν (αν π.χ. τα ακίνητα συντηρούνται σωστά ώστε να μην απαξιώνονται, αν νοικιάζονται με ενοίκια που αποφέρουν αποδόσεις, αν καταγράφονται σωστά τα έξοδα των ακινήτων κ.λ.π.). Τα ερωτήματα του SSM στις τράπεζες αφορούν και την στρατηγική των τραπεζών (για παράδειγμα, πώς οι τράπεζες μετράνε την απόδοση ενοικίου), καθώς και τα μέτρα προληπτικής δράσης για την αποφυγή επιπτώσεων από αστάθεια στις αγορές (π.χ. τι ύψος buffer έχουν σχηματίσει οι τράπεζες για την περίπτωση πτώσης των τιμών που θα λειτουργούσε αρνητικά στην αγορά ακινήτων).
Ο έλεγχος του SSM είναι εξαντλητικός και έρχεται ως απόρροια της μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει οι ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι όταν οι τράπεζες είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων, ήταν αναγκασμένες να αγοράζουν οι ίδιες την πλειοψηφία των ακινήτων που έβγαζαν στους πλειστηριασμούς, ελλείψει τρίτων αγοραστών. Επρόκειτο για μία πρακτική στην οποία ο SSM ήταν αντίθετος, δεδομένου ότι δουλειά των τραπεζών δεν είναι ούτε να επενδύουν σε ακίνητα, ούτε να γίνουν μεσίτες. Κατόπιν έντονων διαπραγματεύσεων, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να αποσπάσουν την άδεια του SSM να συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς και να επαναγοράζουν ακίνητα οφειλετών τους, φτάνοντας να κατέχουν το 80% των ακινήτων που εκπλειστηρίαζαν. Τα ποσοστό αυτό ελάχιστα έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.
Η άδεια του SSM συνοδευόταν από την δέσμευση των τραπεζών ότι θα απαλλαγούν από τον «στόλο» των ακινήτων τους αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τώρα, εφόσον οι τράπεζες έχουν διευθετήσει επιτυχώς το ζήτημα των κόκκινων δανείων τους και ο δείκτης NPE έχει πέσει σε μονοψήφια νούμερα, ήρθε η ώρα να εκπληρώσουν την δέσμευσή τους, ρίχνοντας όλο το βάρος στη διαχείριση του αποθέματος των ακινήτων τους.
Σημειώνεται ότι το πλήθος και η αξία των ακινήτων στα οποία κάνει τον έλεγχο ο SSM, δεν μπορεί να υπολογιστεί. Και αυτό, διότι πολλές φορές όταν οι τράπεζες αποκτούν ακίνητα από πλειστηριασμούς, εφόσον πρόκειται για καλά ακίνητα, τα βελτιώνουν και τα ανακαινίζουν και στη συνέχεια τα νοικιάζουν, αποκομίζοντας έσοδο από το ενοίκιο. Με την τακτική αυτή, ακίνητα που συγκαταλέγονται στην κατηγορία των repossessed (έχουν αποκτηθεί από πλειστηριασμούς) γίνονται επενδυτικά και μεταβιβάζονται από το ένα χαρτοφυλάκιο στο άλλο (επενδυτικό).