Με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης και με ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας οριζόντιων λύσεων για νέες αγορές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προχωρά στη νέα χρονιά η Neurosoft, η εταιρεία με μέτοχο τον ΟΠΑΠ που δραστηριοποιείται στις τεχνολογικές υποδομές από το δίκτυο και το cloud ως την κυβερνοασφάλεια.
Ως ένας από τους λίγους ICT Integrators στην ελληνική αγορά που μπορεί να καλύψει ολιστικά τις ανάγκες μιας σύγχρονης υποδομής και έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο μετασχηματισμού που έκλεισε κατά την πανδημία, η εταιρεία σχεδιάζει να ασχοληθεί πιο ενεργά και με το δημόσιο τομέα ενώ δεν αποκλείει και κάποια εξαγορά εταιρείας με συμπληρωματικό σε αυτή αντικείμενο.
Το 2023 άλλωστε, όπως επεσήμανε ο CEO της εταιρείας, Νώντας Πασχαλίδης σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, παίρνει την σκυτάλη από μια χρονιά που η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου Neurosoft πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 50% με τα έσοδά της να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. που ήταν το 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δραστηριότητα που πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο επεκτείνεται με στοχευμένα έργα και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως Αλβανία, Βουλγαρία και Μέση Ανατολή, η Neurosoft αναμένει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης και το τρέχον έτος ενώ ετοιμάζεται να ενισχύσει τόσο το προσωπικό της όσο και το χαρτοφυλάκιο των λύσεών της.
Τα σχέδια για τη νέα χρονιά
Ειδοποιός διαφορά με το παρελθόν θα αποτελέσει η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων της στον Δημόσιο τομέα αλλά και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα στο πελατολόγιο της Neurosoft εντάσσονταν κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και η πιο πρόσφατη εμπλοκή της με το Δημόσιο αφορούσε στον διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων, ο οποίος και ακυρώθηκε.
Στο μέλλον ωστόσο θα μπει στην εξίσωση πιο ενεργά το Δημόσιο, με στόχο η εταιρεία να αναλάβει συγκεκριμένα έργα κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας πάνω στο cloud που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο ενεργό ρόλο σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει και στο mega ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband (UFBB), συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), αναλαμβάνοντας όλο το κομμάτι του IT σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Παράλληλα βέβαια εξετάζεται και η ανάπτυξη οριζόντιων λύσεων, συγκεκριμένα μια cyber λύση που θα απευθύνεται στις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας. Άλλωστε η εταιρεία έχει και στο παρελθόν προσεγγίσει τις ΜμΕ της χώρας και πάλι μέσα από οριζόντιες λύσεις κυβερνοασφάλειας που έχει αναπτύξει για την ναυτιλία και για δικηγορικά γραφεία.
Με τους ίδιους ρυθμούς θα συνεχίσει την δραστηριότητά της και στις οπτικές ίνες όπου ήδη συνεργάζεται ως υπεργολάβος με όλους τους παρόχους, εστιάζοντας στην σύνδεση των οπτικών ινών από το πεζοδρόμιο στο κτήριο κι από το κτήριο στο σπίτι.
Το αναπτυξιακό της πλάνο θα οδηγήσει και σε εσωτερική ανάπτυξη. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 230 εργαζομένους σε Ελλάδα και Κύπρο και το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να προσθέσει ακόμα 30 στο εργατικό της δυναμικό, ένα έργο δύσκολο δεδομένης και της έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται στον κλάδο, όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης.
Να θυμίσουμε ότι η Neurosoft ξεκίνησε την πορεία της το 1994 ως εταιρεία παροχής λογισμικού και στην πορεία επεκτάθηκε στο factoring μέσω της πλατφόρμας Proxima και στον αθλητικό στοιχηματισμό, γεγονός που οδήγησε στην σχέση της με τον ΟΠΑΠ. Κατά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου το ποσοστό του ΟΠΑΠ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έφτασε το 68%, από 36% που ήταν αρχικά. Εν μέσω πανδημίας, η εταιρεία προχώρησε στην πώληση των δυο θυγατρικών της που ασχολούνταν με το factoring (Tersofin και Daedalus) στην Qualco.