SMIC: Πτώση εσόδων και κερδών μετά από 3 χρόνια στον κινεζικό «γίγαντα» των τσιπ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SMIC: Πτώση εσόδων και κερδών μετά από 3 χρόνια στον κινεζικό «γίγαντα» των τσιπ
semi conductors
Η τελευταία φορά που η εταιρεία σημείωσε πτώση πωλήσεων ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Την πρώτη της πτώση σε τριμηνιαία έσοδα για περισσότερο από τρία χρόνια σημείωσε η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών της Κίνας, SMIC, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, καθώς η υπερπροσφορά τσιπ και η έλλειψη ζήτησης συνεχίζει να πλήττει τον κλάδο.

Η SMIC ή Semiconductor Manufacturing International Co., σημείωσε έσοδα 1,46 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του έτους, μειωμένα κατά 20,6% σε ετήσια βάση. Η τελευταία φορά που η εταιρεία σημείωσε πτώση πωλήσεων ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 231,1 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 48% σε ετήσια βάση.

Η SMIC είναι η πιο σημαντική εταιρεία κατασκευής τσιπ της Κίνας και θεωρείται ως βασική ελπίδα για τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών και να καλύψει τη διαφορά με ανταγωνιστές όπως η TSMC της Ταϊβάν και η Samsung της Νότιας Κορέας.

Ωστόσο, η τεχνολογία της εταιρείας είναι ακόμη χρόνια πίσω από αυτές τις κορυφαίες εταιρείες. Το 2020, η SMIC μπήκε στη μαύρη λίστα εμπορικών συναλλαγών στις ΗΠΑ που ονομάζεται Entity List. Και πέρυσι, η Ουάσιγκτον εισήγαγε σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές με στόχο να αποκόψει την Κίνα από την προηγμένη τεχνολογία και εξοπλισμό τσιπ. Πράγματι, αυτά τα εμπόδια έχουν αποκόψει την SMIC από τα βασικά εργαλεία που απαιτούνται για την κατασκευή πιο προηγμένων τσιπ.

Παρά τους αντίξοους ανέμους, η SMIC σημείωσε έσοδα ρεκόρ για ολόκληρο το 2022.

Αλλά η τελευταία επιβράδυνση των επιχειρήσεων έρχεται εν μέσω μιας προβληματικής αγοράς τσιπ με υπερβολική προσφορά και έλλειψη ζήτησης που έχει πλήξει εταιρείες σε όλο τον κλάδο. Πάνω από το 50% των εσόδων της SMIC προέρχεται από την κατασκευή τσιπ που πηγαίνουν σε smartphone και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Τόσο οι αποστολές smartphone όσο και υπολογιστών μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Με προωθητική δύναμη τη Βρετανία, η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη

Royal Mail: Παραιτήθηκε ο CEO των βρετανικών ταχυδρομείων μετά από σύγκρουση με τα συνδικάτα

Βρετανία: Οριακή ανάπτυξη της οικονομίας στο α' τρίμηνο του 2023 - Εντός των εκτιμήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider