Αυστηρότερους κανόνες στις σκιώδεις τράπεζες ζητούν η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω χρηματοοικονομικής αναταραχής, σε έναν τομέα που καλύπτει τα πάντα: από τα hedge funds έως τις εταιρείες crypto.
Οι 2 εν λόγω χώρες, σύμφωνα με τους Financial Times, που φιλοξενούν σκιώδεις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 10 τρισεκατομμυρίων ευρώ, επιθυμούν αυστηρότερες ρυθμίσεις, με τον Βασίλειο Μαδούρο, αναπληρωτή διοικητή χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, να υπογραμμίζει ότι το Δουβλίνο θα ζητήσει να περιοριστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονεί ο συγκεκριμένος κλάδος, ο οποίος έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο Μάρκο Ζικ, επικεφαλής για τα αμοιβαία κεφάλαια στη ρυθμιστική αρχή του Λουξεμβούργου, την Commission de Surveillance du Secteur Financier, επεσήμανε πως: «Είδαμε ότι μια διεθνής κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εθνικές πρωτοβουλίες – χρειάζεται μια παγκόσμια απάντηση».
Το συνολικό ενεργητικό των σκιωδών τραπεζών έχει ανέλθει σε 240 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2008, σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου παρατηρητηρίου Financial Stability Board. Η πίεση για αυστηρότερους κανόνες έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία, μετά από μια σειρά κρίσεων που έχουν προκύψει. Άλλωστε, οι σκιώδεις τράπεζες, σε αντιδιαστολή με τα «κανονικά» τραπεζικά ιδρύματα, δεν υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις. Προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες δίχως τις εγγυήσεις που ορίζει ο νόμος για τις τράπεζες και επειδή δεν κατέχουν καταθέσεις ευρείας λιανικής βάσης, δεν θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Παράλληλα, ο καθορισμός παγκόσμιων προτύπων περιπλέκεται από τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των ιδρυμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία των σκιωδών τραπεζών. Πάντως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στο να ζητούν πιο αυστηρούς παγκόσμιους κανόνες αντί να τους επιβάλλουν οι ίδιες. Μάλιστα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι υπεύθυνη για την «αστυνόμευση» των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, επέκρινε πρόσφατα το ισχύον ρυθμιστικό καθεστώς για τις σκιώδεις τράπεζες ως ανεπαρκές.