Μία ανάσα μακριά από την έναρξη της αποεπένδυσής του από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται το ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα συνεδριάσει το ΔΣ της Eurobank για να αποφασίσει την τιμή που θα προτείνει στο ΤΧΣ για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο. Για την επαναγορά των 52.080.673 ιδίων μετοχών, η Eurobank έχει ανακοινώσει ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ.
Η υποβολή της πρότασης της Eurobank στο ΤΧΣ αναμένεται την Παρασκευή 22 του μηνός και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι ταχύτατες, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Σημειώνεται ότι η ταχύτητα των εξελίξεων στην περίπτωση της Eurobank δεν αναιρεί την ανταγωνιστική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ μετά την υποβολή της προσφοράς. Ωστόσο, όλα θα κινηθούν γρηγορότερα και ad hoc, αφενός λόγω του μικρού ποσοστού της τράπεζας που λογικά η διεκδίκησή του δεν μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον τρίτο, αφετέρου λόγω του σήματος που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση για την επενδυτική βαθμίδα (δεδομένου ότι στόχος παραμένει η απόκτησή της και από S&Pκαι Fitch, συν την βαθμίδα που απομένει για το investmentgradeκαι από την Moody΄s).
Με την επαναγορά των μετοχών της, η Eurobank θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη Τράπεζα. Περαιτέρω, η επαναγορά των μετοχών ανταμείβει έμμεσα τους μετόχους της Eurobank, καθώς αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ είναι πλέον ανεμπόδιστος – μετά από 15 χρόνια - ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος από το 2024 και εφεξής. Η Διοίκηση της Τράπεζας στοχεύει το 2024 σε καταβολή μερίσματος, που θα αναλογεί τουλάχιστον στο 25% των κερδών του 2023.
Την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank αναμένεται να ακολουθήσει αυτή από την Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με διαρροές του προηγούμενου διαστήματος και καθώς για την ΕΤΕ είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον στο παρελθόν, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, προς τα τέλη του έτους, στην διάθεση του 20% από το 40,4% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω ΤΧΣ στην ΕΤΕ. Το χρονοδιάγραμμα – που όμως, δεν έχει παρουσιάσει επισήμως η κυβέρνηση, αφού λογικά το ενδιαφέρον των επενδυτών θα κρίνει το timingγια την έξοδο του ΤΧΣ από καθεμία τράπεζα – προβλέπει ότι η αποεπένδυση από Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank θα ακολουθήσει το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, η Alpha Bank έχει ζητήσει από το ΤΧΣ ευελιξία στον τρόπο και τον χρόνο της αποεπένδυσης του Ταμείου. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η Διοίκηση της Alpha Bank είχε συνάντηση με την Διοίκηση του ΤΧΣ, θέτοντας θέμα χρονοδιαγράμματος της αποεπένδυσης και ζητώντας να βρεθεί μία φόρμουλα που ούτε να βάλει την Τράπεζα στην «ουρά» να περιμένει να προχωρήσουν οι μεγάλες αποεπενδύσεις του ΤΧΣ από Εθνική και Πειραιώς, ούτε όμως να μπει σφήνα, «καίγοντας» τις διαδικασίες τους. Το επιχείρημα της Διοίκησης της Alpha Bank ήταν ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα είναι πρακτικά εξίσου εύκολη με αυτήν της Eurobank, αφού το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 9% και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον επενδυτών για την απόκτησή του. Την ύπαρξη ενδιαφέροντος είχε δηλώσει σαφώς ο CEO Βασίλης Ψάλτης στη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank το καλοκαίρι. Ήδη η Reggeborgh, το ολλανδικό family office του Henry Holterman που είναι βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ, κατέχει ποσοστό άνω του 5% και πρόθεση να το πάει, σε πρώτη φάση, στο 10%. Κανείς δεν αποκλείει, ο Χ. Χόλτερμαν να έχει ήδη ανεβάσει το ποσοστό του στην Alpha Bank στο 7%. Από την άλλη, ο JohnPaulsonέχει μειώσει τη συμμετοχή του κάτω από το 5%, δεν πουλάει, όμως, μετοχές, καθώς θέλει να έχει λόγο στις μετοχικές εξελίξεις.
Οικονομικό site έγραψε χθες ότι «ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank, Βασίλης Ψάλτης θα επικοινωνήσει -ίσως και τις επόμενες ώρες- με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη, προκειμένου να του παρουσιάσει την έτοιμη πρόταση για την απόκτηση του 9% των μετοχών της τράπεζας (σ.σ. τις οποίες κατέχει το Ταμείο) από επενδυτές».
Ωστόσο, σε ερώτηση του insider.gr, το ΤΧΣ διέψευσε το δημοσίευμα ως μη έχον σχέση με τις διαδικασίες που επιβάλλει ο νόμος για την αποεπένδυση να ακολουθηθούν. Λίγο αργότερα, και η AlphaBankδιέψευσε το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι τα αναφερόμενα σε αυτό βρίθουν ανακριβειών, που δεν υπηρετούν τον κοινό στόχο τραπεζικών διοικήσεων και Πολιτείας για την επαναφορά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.
«Η Alpha Bank είναι έτοιμη, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να συζητήσει εποικοδομητικά τον καλύτερο τρόπο να επιτευχθεί το επιθυμητό από όλους αποτέλεσμα», επεσήμανε εμφατικά η Τράπεζα.