Έσπασαν το «φράγμα» των 100 εκατ. οι πωλήσεις της Cosmos Sport – Οι στρατηγικοί στόχοι και οι προοπτικές της αγοράς αθλητικών ειδών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσπασαν το «φράγμα» των 100 εκατ. οι πωλήσεις της Cosmos Sport – Οι στρατηγικοί στόχοι και οι προοπτικές της αγοράς αθλητικών ειδών
Η εταιρεία διευρύνει περαιτέρω το αποτύπωμά της στη λιανική πώληση αθλητικών ειδών. Πού βρίσκεται δύο χρόνια μετά την εξαγορά της από τον βρετανικό γίγαντα JD Sports Fashion και τι προτεραιότητες θέτει. Η αύξηση των καταστημάτων και η στρατηγική σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η περαιτέρω ανάπτυξη, μέσω της επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων της και της διεύρυνσης του μεριδίου αγοράς που κατέχει, αποτελεί τη βασική στόχευση της Cosmos Sport, μιας εταιρείας με ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο της πώλησης επώνυμων αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, στρατηγικά ο στόχος δεν είναι άλλος από το να προσφέρει ένα ενιαίο περιβάλλον «πλοήγησης» στον καταναλωτή, είτε αυτός επισκέπτεσαι ένα φυσικό είτε ένα ηλεκτρονικό κατάστημά της, ενώ στους βραχυπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνεται η αύξηση των πωλήσεων και η βελτίωση της κερδοφορίας και της ρευστότητας της εταιρείας.

Έσπασε το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2022

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της Cosmos Sport που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ το περασμένο 24ωρο, στη χρήση 2022, οι πωλήσεις έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 102,31 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 44,78 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ωστόσο εδώ ότι οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022 περιλαμβάνουν την χρονική περίοδο 01/02/2022 – 31/01/2023 και ως εκ τούτου δεν είναι συγκρίσιμες με την προηγούμενη χρήση 01/01/2022 – 31/01/2022. Και αυτό γιατί «με την από 31/01/2022 απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η λήξη της εταιρικής χρήσης μεταφέρθηκε στις 31/01 αντί της 31ης/12 για σκοπούς ενοποίησης με τη μητρική εταιρεία».

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι στη χρήση 2021 οι πωλήσεις της εταιρείας είχαν υπερβεί ελαφρώς τα 80 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα προ φόρων κέρδη, στη χρήση 2022 διαμορφώθηκαν σε 7,47 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17,53 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 16% στο ανθρώπινο δυναμικό το 2022

Σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές καταστάσεις, το 2022 η εταιρεία απασχόλησε περισσότερους από 1000 εργαζόμενους, ενώ προχώρησε σε αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού της κατά 16% σε σχέση με το 2021. Συνολικά το 2022 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 250 προσλήψεις σε κεντρικά γραφεία, λιανική και αποθήκες και άνοιξαν 10 νέα καταστήματα στην Ελλάδα. Επίσης, περισσότεροι από 15 φοιτητές πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση σε διάφορα τμήματα της εταιρείας (HR, Marketing, IT, E-commerce κλπ).

Σε προνομιακή θέση η βιομηχανία αθλητικών ειδών

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, ο κλάδος εμπορίας αθλητικών ειδών στην Ελλάδα περιλαμβάνει κυρίως εισαγωγικές και λιγότερο παραγωγικές επιχειρήσεις. Οι συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον προοιωνίζονταν καλές μακροπρόθεσμα για τις επιχειρήσεις που προτεραιοποιούν τη χρηματοοικονομική υγεία και την εξωστρέφεια, ενώ οι πολυεθνικές επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές εταιρείες, ως αποτέλεσμα και των καλών επιδόσεων των τελευταίων. Από πολλές απόψεις, η βιομηχανία αθλητικών ειδών βρίσκεται σε προνομιακή θέση. Σε σύγκριση με πολλούς άλλους κλάδους, τα δύο τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκαν από σταθερή ανάπτυξη ξεπερνώντας τα προπανδημικά επίπεδα. Κοιτάζοντας το μέλλον, μεσοπρόθεσμα, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας που οδηγούνται ιδιαίτερα από την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τον αθλητισμό.

Με κρητική «σφραγίδα»

Η Cosmos Sport κουβαλάει στην πλάτη της μια ιστορία 41 ετών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη, ενώ έμπνευσή του στάθηκε ένα… ταξίδι στη Βαρκελώνη. Το πρώτο ομώνυμο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης.

Από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας συνεχίστηκε από τους τρεις υιούς του Φραγκίσκου Τσικνάκη, τον Μιχάλη, τον Λευτέρη και τον Κώστα Τσικνάκη.

Κατά την 31/1/2023 η Cosmos Sport διέθετε σε όλη τη χώρα 65 φυσικά υποκαταστήματα, 22 στο νομό Αττικής, 6 στο νομό Θεσσαλονίκης, 5 στο νομό Ηρακλείου, 3 στους νομούς Χανίων, Δωδεκανήσου, Λασιθίου και Κέρκυρας, 2 στους Νομούς Αχαΐας, Λάρισας Μεσσηνίας, Εύβοιας και από 1 υποκατάστημα στους Νομούς Ξάνθης, Βοιωτίας, Τρικάλων, Χίου, Έβρου, Φθιώτιδας, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Ιωαννίνων. Η εταιρεία διαχειρίζεται έξι εμπορικές επωνυμίες (Cosmos Sport, Sneaker10, Sportsfactory, Slamdunk, Rundome, JD) και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά sites τους (www.cosmossport.gr, www.sneaker10.gr, www.sportsfactory.gr, www.slamdunk.gr, www.jdsports.gr, www.rundome.gr).

Τον Απρίλιο του 2021 ιδρύθηκε στην Κύπρο η θυγατρική εταιρεία Cosmossport trading (Cyprus) Limited. Η εταιρεία απαριθμεί ήδη επτά φυσικά καταστήματα στην κυπριακή επικράτεια με τις εμπορικές επωνυμίες (Cosmos Sport, Sneaker10, JD), τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά sites τους (www.cosmossport.cy, www.sneaker10.cy, www.jdsports.cy), καθώς και ένα σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής.

Ο μεγάλος «παίκτης» που επένδυσε στην Cosmos Sport

Η Cosmos Sport είναι 80% θυγατρική της JD Sports Fashion, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο της πώλησης αθλητικών ειδών με ιστορία άνω των 40 ετών.

Ήταν ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2021, όταν έγινε γνωστό ότι η JD Sports Fashion προχωρούσε στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport. Τα μέλη της κρητικής οικογένειας Τσικνάκη υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport στη JD Sports Fashion παραμένοντας στην εταιρεία και διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%. Την ίδια στιγμή, το fund EOS Capital Partners, συμφερόντων του Απόστολου Ταμβακάκη, προχώρησε σε αποεπένδυση από την Cosmos Sport, υπογράφοντας δεσμευτική συμφωνία πώλησης του συνόλου της μειοψηφικής συμμετοχής - ήτοι 30% - που κατείχε στην Cosmos Sport.

Η JD Sports Fashion ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στην πόλη Bury που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Έχει καταστήματα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και συγκεκριμένα σε: Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ασία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Όμιλος Pentland.

Τα γράμματα J και D στην επωνυμία της JD Sports Fashion είναι τα αρχικά των ιδρυτών της – John (Τζον) και David (Ντέιβιντ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Ο κύβος ερρίφθη για αποεπένδυση από την Εθνική τον Νοέμβριο – Τα σενάρια και ο ρόλος των αγορών

Κεραμουργία Β. Ελλάδας: Η 90χρονη εταιρεία που έχει «στεγάσει» 750.000 κτίρια σε 40 χώρες – Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα των 25 εκατ.

Smart Park: Τι φέρνει για Trade Estates και REDS το deal των Σπάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider