Αύξησε τα επιτόκια η Fed - Έρχονται ακόμη 3 αυξήσεις το 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξησε τα επιτόκια η Fed - Έρχονται ακόμη 3 αυξήσεις το 2017

Σε αύξηση των επιτοκίων της – για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο και για δεύτερη σε διάστημα 10 ετών – προχώρησε την Τετάρτη η Fed, σε μια κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

Μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής της επιτροπής (FOMC), η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη την αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25% στο εύρος 0,50%-0,75%.

Οι αξιωματούχοι της Fed είχαν από καιρό «στρώσει το χαλί» για την αύξηση των επιτοκίων κατά τον τελευταίο μήνα του 2016, οπότε οι αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν αποτελούν έκπληξη.

Ταυτόχρονα, η Fed εξήγγειλε μια πιο επιθετική πολιτική για το προσεχές διάστημα, καλλιεργώντας το έδαφος για τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2017. Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η πορεία της οικονομίας χρειάζεται σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για σταδιακή βελτίωση της αγοράς εργασίας, ενώ διαπιστώνουν πως και ο πληθωρισμός έχει «τσιμπήσει» ανοδικά.

Να σημειωθεί πως η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Yellen: Ευάλωτο στη δημοσιονομική πολιτική το outlook των ΗΠΑ

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το outlook της αμερικανικής οικονομίας να επηρεαστεί από τυχόν αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων η Yellen προειδοποίησε πως το outlook για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας παραμένει αβέβαιο.

Τα σχόλια της δεν είναι τυχαία, αφού οι αγορές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του νέου Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, αναμένοντας να αποκωδικοποιήσουν τι είδους δημοσιονομική πολιτική πρόκειται να υιοθετήσει όταν αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο Trump έχει δεσμευθεί για αύξηση των δαπανών με στόχο την τόνωση των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και για μείωση της φορολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider