Ρουμελιώτης: Θέμα εβδομάδων το κλείσιμο της αξιολόγησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρουμελιώτης: Θέμα εβδομάδων το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι είναι ζήτημα εβδομάδων η ολοκλήρωσή της.

Εκτιμά δε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διατηρήσει τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Εάν κλείσει η αξιολόγηση στέλνουμε μήνυμα στις αγορές ότι δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα το 2017. Πρέπει όμως να εξακολουθήσουμε να βελτιώνουμε την αποδοτικότητα της οικονομίας με ολοένα μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης ανά τρίμηνο ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος που θα βγει η Ελλάδα στις αγορές αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος. Η μη επανένταξη στις αγορές θα είναι δυσάρεστο σενάριο», εκτίμησε ο κ. Ρουμελιώτης στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους, θεωρώντας ως εξαιρετικά δύσκολο το να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Για τις τράπεζες σημείωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα NPLs. Ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τράπεζες είναι το θέμα της οριστικής διευθέτησης του αναβαλλόμενου φόρου από 5 σε 20 χρόνια. διαφορετικά, αν δεν ρυθμιστεί το θέμα αυτό οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές τράπεζες, είπε ο κ. Ρουμελιώτης, θα αποκτήσουν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης πρόσβαση στο QE της ΕΚΤ, μειώνοντας σημαντικά το κόστος για τον ELΑ.

Αναφορικά με την Attica Bank επεσήμανε ότι η εξασφάλιση της τιτλοποίησης του καταγγελμένου χαρτοφυλακίου δανείων και η άντληση των 70 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, θα μειώσουν την εξάρτησή της από τον ELA επιτρέποντας απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ και μειώνοντας το κόστος της κατά 15 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε την ανάγκη να θεσπιστεί η νομική κάλυψη των στελεχών για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις. Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι τράπεζες θα πάνε στα stress test της ΕΚΤ του 2018 χωρίς προβλήματα και χωρίς νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider