Anglo American: Αποχωρεί από διαμάντια, πλατίνα και άνθρακα - «Πολεμά» την εξαγορά από BHP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Anglo American: Αποχωρεί από διαμάντια, πλατίνα και άνθρακα - «Πολεμά» την εξαγορά από BHP
Anglo American / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
Η Anglo American σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξόρυξη διαμαντιών, πλατίνας και άνθρακα σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην 107χρονη ιστορία της, καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει την εξαγορά της από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τον Όμιλο BHP.

Η Anglo American σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εξόρυξη διαμαντιών, πλατίνας και άνθρακα σε μια από τις συγκλονιστικότερες ανατροπές στην 107χρονη ιστορία της, καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει την εξαγορά της από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τον Όμιλο BHP, μετά τις 2 αποτυχημένες προσπάθειες για ντιλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Anglo σκοπεύει να διασπάσει ή να πουλήσει την επιχείρηση διαμαντιών της, De Beers, να διαχωρίσει τη μονάδα της Anglo American Platinum και να πουλήσει τα ορυχεία άνθρακα στην Αυστραλία, ενώ θα επιβραδύνει επίσης τις δαπάνες για το τεράστιο ορυχείο λιπασμάτων της στην Αγγλία.

Ενώ η Anglo επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανάκαμψης από τα μέσα του περασμένου έτους, αναγκάστηκε να επιταχύνει τη διαδικασία αφού η BHP πρότεινε την εξαγορά τον περασμένο μήνα. Μέχρι στιγμής η Anglo έχει απορρίψει δύο προτάσεις της BHP - η τελευταία αξίας 34 δισ. λιρών (43 δισ. δολάρια) - λέγοντας ότι υποτιμούν την εταιρεία και ότι η δομή της ενδιαφερόμενης επιχείρησης, είναι «μη λειτουργική».

Η Anglo εναποθέτει τις ελπίδες της στους επενδυτές που θα στηρίξουν το σχέδιό της - και θα σταθούν το πλευρό της διοίκηση για να το παραδώσει - αντί να πιέζουν να αποδεχθούν μια προσφορά της BHP. «Η BHP προφανώς θέλει το "κελεπούρι", αλλά δεν είναι διατεθειμένη να λάβει το ρίσκο που απαιτείται», αναφέρει ο Μπεν Ντέιβις, αναλυτής της Liberum, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ελπίζουν απλά ότι οι μέτοχοι της Anglo είναι τόσο απογοητευμένοι με τη διοίκηση που θα την πιέσουν να προχωρήσει στην εξαγορά».

Η BHP, ο μεγαλύτερος μεταλλωρύχος παγκοσμίως επιθυμεί να αγοράσει την Anglo American για να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά στοιχεία της με χαλκό στη Νότια Αμερική που θα την καθιστούσε τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού, παράλληλα με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιό της σε σιδηρομεταλλεύματα και άνθρακα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέχρι τέλος Ιουνίου παίρνει άδεια λειτουργίας η Snappi, πρώτη ελληνική neobank

Prodea Investments: Πώς και γιατί η ΑΕΕΑΠ δίνει έμφαση στο hospitality – «Σκανάρει» ξενοδοχεία και για εξαγορές

Άλμα 50% για τη μετοχή της Novavax - Γκάζι από το deal με Sanofi

gazzetta
gazzetta reader insider insider