Eurobank: Ανοιχτή μέχρι τις 15 – 20 Ιουλίου η δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής – Τα «αγκάθια» στη διαδικασία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Ανοιχτή μέχρι τις 15 – 20 Ιουλίου η δημόσια πρόταση στους μετόχους της Ελληνικής – Τα «αγκάθια» στη διαδικασία
Περίπου 5 – 6 εβδομάδες, μέχρι τις 15 – 20 Ιουλίου, θα κρατήσει ανοιχτή η Eurobank τη δημόσια προσφορά της προς τους λοιπούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με στόχο να αυξήσει το ποσοστό της σημαντικά άνω του 55,3%.

Περίπου 5 - 6 εβδομάδες, μέχρι τις 15 - 20 Ιουλίου, θα κρατήσει ανοιχτή η Eurobank τη δημόσια προσφορά της προς τους λοιπούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με στόχο να αυξήσει το ποσοστό της σημαντικά άνω του 55,3%.

Χθες η Eurobank ανακοίνωσε ότι στις 3 Ιουνίου έλαβε τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις για να ανεβάσει το ποσοστό της στην Ελληνική στο 55,3%, αποκτώντας 228.253.661 μετοχές επί συνόλου 412.805.230 κοινών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 εκάστη, της Ελληνικής Τράπεζας. Ειδικότερα, η Eurobank κατείχε 29,20% της Ελληνικής Τράπεζας και απέκτησε επιπλέον ποσοστό 26,1% (107.694.301 μετοχές), έναντι συνολικού τιμήματος 275,7 εκατ. ευρώ περίπου, δηλ. τιμήματος 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Στην τιμή αυτή η Eurobank απευθύνει τη δημόσια πρότασή της για εξαγορά των μετοχών των υπολοίπων μετόχων.

Εμπόδιο στη διαδικασία εξαγοράς των μετοχών, πάντως, αποτελούν δύο μέτοχοι της Ελληνικής, η Δήμητρα Επενδυτική και το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ (Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικής Τράπεζας), οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά ποσοστό που υπερβαίνει το 27%. Οι δύο μέτοχοι άσκησαν τον Μάιο, με διαφορά λίγων ημερών, προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, με την οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να θεωρήσει συμβατή με τη νομοθεσία τη συμφωνία της Eurobank με άλλους μέτοχους της Ελληνικής, για εξαγορά των μετοχών τους. Το ποσοστό της Δήμητρα Επενδυτική στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχεται σε 21,3%, ενώ το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ κατέχει ποσοστό 4,88% και το Ταμείο Ευημερίας του συλλόγου 1,56% (σύνολο 6,44%). Συνολικά, το 27,74% των μετοχών της Ελληνικής, δηλαδή, είναι αυτή τη στιγμή απέναντι στη δημόσια πρόταση της Eurobank. Οι αποφάσεις του διοικητικού δικαστηρίου επί των προσφυγών αναμένονται μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, η επένδυση της Eurobank στην Ελληνική, που θα φτάσει συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη στην Κύπρο που θα γίνει με μετρητά από μη κυπριακό τραπεζικό οργανισμό και ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων θα καταλήξει σε ιδιώτες μετόχους. Eurobank Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα έχουν αλληλοσυμπληρωματικά επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας και η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας αποτελεί βασικό μοχλό για την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της Eurobank, που αποσκοπεί μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες. Ως μεγαλομέτοχος, πλέον, της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, η Eurobank φιλοδοξεί να δημιουργήσει το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα στην Κύπρο, μέσω της συνένωσης (συγχώνευσης ή απορρόφησης) Ελληνικής και Eurobank Cyprus. Η συνένωση θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ενώ οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν ξεχωριστά σε πρώτη φάση.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Eurobank ανακοίνωσε ότι στις 4 Ιουνίου 2024 αγόρασε 31.959 μετοχές της Ελληνικής από επενδυτικά κεφάλαια τα οποία διαχειρίζεται η Senvest Management LLC, στην τιμή των 2,56 ευρώ ανά μετοχή και έναντι συνολικού τιμήματος 81,8 χιλ. ευρώ περίπου. Η Eurobank, μετά την παραπάνω απόκτηση, κατέχει άμεσα 228.285.620 μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 55,30% του συνολικού εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Ελληνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η πρόταση της Eurobank – H επιτυχία της Alpha Bank – «Ντεμπούτο» για τη Noval

Τράπεζες: Κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ από τις αγορές με 7 ομολογιακές εκδόσεις από 1/1/24

Ολοκληρώθηκε η έξοδος της Alpha Bank στις αγορές - Υψηλή ζήτηση - Στο 6,125% η απόδοση

gazzetta
gazzetta reader insider insider