Τράπεζες: Κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ από τις αγορές με 7 ομολογιακές εκδόσεις από 1/1/24

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ από τις αγορές με 7 ομολογιακές εκδόσεις από 1/1/24
Ομόλογα
Το 2023 συνολικά οι εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που έχει ξεπεραστεί ήδη πριν ακόμη συμπληρωθεί το α΄ εξάμηνο του 2024. Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον σχετίζεται στην παρούσα φάση με τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις των τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα.

Κεφάλαια 3,65 δισ. ευρώ έχουν αντλήσει, μέχρι στιγμής φέτος, από τις αγορές οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μέσω επτά ομολογιακών εκδόσεων, με τελευταία αυτήν που διενήργησε σήμερα η Alpha Bank. H έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως στα 10,25 έτη και με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη, συγκέντρωσε προσφορές άνω του 1,5 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας την απόδοση του ομολόγου στο 6,125%. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank, παράλληλα με τη σημερινή έκδοση, θα προχωρήσει σε επαναγορά υφιστάμενου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. με κουπόνι 4,25%.

Την ίδια στιγμή η Tράπεζα θα προχωρήσει σε επαναγορά υφιστάμενου ομολόγου, ύψους 500 εκατ. με κουπόνι 4,25%. To ενδιαφέρον για τις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένει ζωηρό, επιτρέποντάς τους να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, όπως επίσης και τη ρευστότητά τους με κεφάλαια MREL (ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις). Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών αποτυπώνεται στο κλείσιμο των spreads (στα ομόλογα Tier II έχουν κλείσει μέχρι και 100 – 150 μονάδες βάσης τους τελευταίους 3 – 6 μήνες) και σχετίζεται στην παρούσα φάση με τις αναμενόμενες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα.

Η «έκρηξη» ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες ξεκίνησε από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, με την έκδοση της Eurobank τον περασμένο Νοέμβριο. Το 2023 συνολικά οι εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που έχει ξεπεραστεί ήδη πριν ακόμη συμπληρωθεί το α΄ εξάμηνο του 2024. Ειδικότερα:

Οι τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις του 2024 ξεκίνησαν στις 9 Ιανουαρίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ και η έκδοση καλύφθηκε πάνω από τρεις φορές. Αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης ήταν το επιτόκιο του ομολόγου να υποχωρήσει στο 7,375%, από την περιοχή του 7,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση του αναδόχου, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικώς στο 7,25%.

Στις 19 Ιανουαρίου, η Eurobank επανήλθε μετά από δύο μήνες με έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ και με ετήσιο τοκομερίδιο 7%. Η συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση ήταν και πάλι ισχυρή, με τη συνολική ζήτηση να φτάνει τα 1,25 δις. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης 2,5 φορές. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στην Eurobank να μειώσει την προσφερόμενη απόδοση από 7,5% που ήταν η αρχική προσφορά σε 7,125%. Η Τράπεζα συγκέντρωσε τελικές εντολές από 109 διαφορετικούς επενδυτές. H συμμετοχή από ξένους επενδυτές αντιπροσώπευσε περίπου το 71% του βιβλίου, προερχόμενη κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο (30%) , την Ιταλία (13%) και τη Γαλλία (7%). Το 38% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), 37% σε Τράπεζες και Τράπεζες Ιδιωτών (Private Banks) και 16% σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (Hedge Funds).

Με έκδοση ομολόγου ακολούθησε στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα. Το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης με πενταετή διάρκεια ήταν ύψους 600 εκατ. ευρώ. Η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 4,5%. Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης. Λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 5%. Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, η Alpha Bank ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο ομολογιακών εκδόσεων MREL από τις συστημικές τράπεζες, βγαίνοντας στις αγορές με senior preferred ομόλογο, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε συμπίεσε το τελικό επιτόκιο στο 5,125% από την περιοχή του 5,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο βιβλίο ξεπέρασαν τα 1,25 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό της έκδοσης κατά περισσότερες από 3,1 φορές.

Στις 20 Μαρτίου, η Εθνική Τράπεζα επανήλθε στις αγορές, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, διάρκεια 11,25 έτη και δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,875% και αντιστοιχούσε σε spread περίπου 315 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap, αποτελώντας το χαμηλότερο περιθώριο ελληνικού ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Στόχος της έκδοσης ήταν η ολοκλήρωση της προαιρετικής πρότασης εξαγοράς, έναντι μετρητών, των ομολογιών ύψους 400 εκατ. ευρώ μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) της Τράπεζας που έληγαν το 2029.

Η συναλλαγή προσέλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 140 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο 3,6 φορές το ποσό της έκδοσης. Πάνω από το 80% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Άνω του 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Στις 24 Απριλίου ακολούθησε η Eurobank με έκδοση ομολογιών, ύψους 650 εκατ. ευρώ, senior preferred. Το ομόλογο λήγει στις 30 Απριλίου 2031 και έχει αποπληρωμή στο άρτιο στις 30 Απριλίου 2030 (7NC6), προσφέροντας κουπόνι 4,875% ετησίως. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank επιβεβαιώθηκε από την ισχυρή συμμετοχή και είχε ως αποτέλεσμα τελική ζήτηση άνω του 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερεγγραφή πάνω από 2 φορές. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Eurobank να αυξήσει το ποσό της αρχικής έκδοσης από 500 εκατ. ευρώ σε 650 εκατ. ευρώ και να μειώσει το επιτόκιο που προσφέρεται στα μέσα από το αρχικό επίπεδο ένδειξης 5,25% στην τελική απόδοση 5%.

Η έκδοση προσέλκυσε ισχυρή και γεωγραφικά διαφορετική ζήτηση από διεθνείς επενδυτές, με την Τράπεζα να λαμβάνει τελική παραγγελία σε επαναπροσφορά από 101 διαφορετικούς επενδυτές. Με την κατανομή της έκδοσης, η συμμετοχή ξένων επενδυτών αντιπροσώπευε περίπου το 80% του εκδοθέντος ποσού, με βασική συμμετοχή από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (25%), την Ιταλία (14%), τη Γαλλία (12%) και τη Γερμανία (6%). Ως προς τον τύπο του επενδυτή, το 54% ήταν Διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, το 29% Τράπεζες και Ιδιωτικές Τράπεζες, το 8% Αμοιβαία Κεφάλαια κινδύνου και το 7% Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Γιατί καθυστερούν οι εκταμιεύσεις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Οι 4 + 1 λόγοι

Ζαββός (ΕΑΤ): Οφέλη για την Ελλάδα από τις τιτλοποιήσεις και την Ένωση των Κεφαλαιαγορών

Τράπεζες: Τρέχουν οι εξελίξεις με Attica Bank – Παγκρήτια, μέχρι τις 15 Ιουνίου το «πόρισμα» για την ΑΜΚ τον Οκτώβριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider