Τράπεζες: Τρέχουν οι εξελίξεις με Attica Bank – Παγκρήτια, μέχρι τις 15 Ιουνίου το «πόρισμα» για την ΑΜΚ τον Οκτώβριο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Τρέχουν οι εξελίξεις με Attica Bank – Παγκρήτια, μέχρι τις 15 Ιουνίου το «πόρισμα» για την ΑΜΚ τον Οκτώβριο
Με άξονα την εξυγίανση των δύο τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσω της τιτλοποίησης και της μεταβίβασής τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», αναμένεται το επίσημο πόρισμα της DBRS για το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαιακών αναγκών, ίσως άνω των 700 εκατ. ευρώ, και η συμφωνία των μετόχων. 

Εξελίξεις που θα τρέξουν τη διαδικασία της δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, με τη συνένωση Attica BankΠαγκρήτιας Τράπεζας και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος, αναμένονται στις 10 – 15 Ιουνίου.

Με κεντρικό άξονα την εξυγίανση των δύο τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσω της τιτλοποίησης και της μεταβίβασής τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», αναμένεται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα το επίσημο πόρισμα της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης και το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαιακών αναγκών. Αναλόγως της βούλησης για full cleanup του ενιαίου σχήματος, το οποίο βαρύνεται σήμερα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ίσως και να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Την κατεύθυνση της επιδιωκόμενης πλήρους εξυγίανσης έχει δείξει η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, λέγοντας ότι μετά τη συνένωση με την Παγκρήτια Τράπεζα, η Attica Bank θα είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα χωρίς αναβαλλόμενη φορολογία (DTC), με μόνο καθαρής ποιότητας κεφάλαια και πολύ χαμηλό δείκτη κόκκινων δανείων.

Το ποσό των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα αναδείξει η εκτίμηση της DBRS θα βάλει την τελική πινελιά στο κοινό business plan των δύο τραπεζών που έχει συντάξει η Oliver Wyman και θα δρομολογήσει άμεσα την υποβολή χωριστού αιτήματος από την καθεμία από τις δύο τράπεζες για την ένταξη των τιτλοποιήσεών τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εξυγίανση με όχημα τον «Ηρακλή», ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 3%, από 50% - 60% σήμερα.

Το πόρισμα της DBRS για το ύψος της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα εκκινήσει τον διάλογο μεταξύ των μετόχων των δύο τραπεζών για τη συμβολή τους στην ΑΜΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κοινός σύμβουλος των δύο τραπεζών, η UBS, έχει ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις της DBRS, προετοιμάζοντας σχετικώς και τους μετόχους. Κατόπιν αυτού, εκτιμάται ότι η τελική συμφωνία δεν θα αργήσει να επιτευχθεί, ίσως και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, προκειμένου οι διαδικασίες για την αύξηση κεφαλαίου να τρέξουν και αυτή να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) θα έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας. Στο ενιαίο σχήμα, μετά την ΑΜΚ, στόχος είναι να περιοριστεί σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%.

Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. H Thrivest Holding των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία με τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί μέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕΔΕ με 4%, η Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ μέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των μετοχών της σε ευρεία διασπορά, με μετόχους τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεμπιδάκη.

Η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου, πέραν των συστημικών τραπεζών, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, ειδικά σε κομμάτια της αγοράς όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το 2023 ήταν έτος ορόσημο για την Attica Bank, καθώς επέστρεψε στην λειτουργική κερδοφορία, με κέρδη προ φόρων 28,6 εκατ. έναντι ζημιάς 356,6 εκατ. το 2022. Έτος ορόσημο υπήρξε το 2023 και για την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία προχώρησε στην απόκτηση των δραστηριοτήτων του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC και στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνοντας να καταγράψει κέρδη 90,76 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινα τιμολόγια: Αυξήσεις από 12% έως 70% τον Ιούνιο – Στα 11,898 λεπτά ανά kWh η ΔΕΗ

Η εκπαίδευση στο χώρο εργασίας «λύση» στην έλλειψη εργατικού δυναμικού - Διστακτικές οι επιχειρήσεις

Ναυτιλία: Στα ύψη και πάλι οι τιμές μεταφοράς containers  λόγω Ερυθράς Θάλασσας

gazzetta
gazzetta reader insider insider