Οι business του Νίκου Καραμούζη στους κλάδους τροφίμων και ποτών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι business του Νίκου Καραμούζη στους κλάδους τροφίμων και ποτών
Ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των επενδύσεων του SMERC fund, συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, στον ευρύτερο χώρο της διατροφής. Μια προς μια όλες οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει σε εταιρείες τροφίμων και ποτών.

Στο ραντάρ του Νίκου Καραμούζη παραμένουν ενεργά τα τρόφιμα και τα ποτά, δύο κλάδοι που έχουν αποκτήσει νέα δυναμική, καθώς η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Ισραήλ, αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα την επισιτιστική ασφάλεια. Οι προοπτικές, δε, για συνέργειες παραμένουν μεγάλες και η επενδυτική «όρεξη» παραμένει ζωηρή, κόντρα στο εύθραυστο τοπίο που συντηρούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των επενδύσεων του SMERemediumCap (SMERC fund), του επενδυτικού ταμείου συμφερόντων του κ. Καραμούζη, στον ευρύτερο χώρο της διατροφής. Βασικός στόχος άλλωστε του fund είναι να προχωρά σε εξαγορά δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη συνέχεια να δρομολογεί τη συγχώνευσή τους, προκειμένου να δημιουργεί «εθνικούς πρωταθλητές» στους κλάδους στους οποίους επενδύει.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το SMERemediumCap διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 143 εκατ. ευρώ από 42 θεσμικούς, εταιρικούς και ιδιώτες επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και οικογενειακά επενδυτικά γραφεία, ενώ επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον σε ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης εργασιών.

Η κίνηση ματ στο ελαιόλαδο

Μόλις χθες ανακοινώθηκε επισήμως η είσοδος του SMERC fund στον κλάδο του ελαιολάδου, σε μια κίνηση που είχε προαναγγείλει ήδη από τον περασμένο Μάιο ο κ. Καραμούζης.

Όπως έγινε γνωστό, SMERemediumCap και Inspiring Earth ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ομίλου στον κλάδο του ελληνικού ελαιολάδου, με τη σύσταση μιας κοινής εταιρείας η οποία θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.».

Μέσω της ένωσης των εταιρειών θα διαμορφωθούν σημαντικές συνέργειες τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης κόστους, όσο και στην ευέλικτη εμπορική πολιτική μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων.

Ο νέος όμιλος διαθέτει πολυετείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις ποιοτικότερες και σημαντικότερες παραγωγές ελαιολάδου της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) και της Πελοποννήσου, ενώ στόχος είναι η επέκταση της επώνυμης ετικέτας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη στις αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδά), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Η δύναμη των νέων κεφαλαίων και των επιπρόσθετων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων θα υποστηρίξει μια αναπτυξιακή εμπορική πολιτική για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του ομίλου.

Οι στόχοι αυτοί αφορούν στη γεωγραφική εξάπλωσή του, την ανάπτυξη συμπληρωματικών προϊόντων και την καθετοποίησή του με συνεργασίες και επενδύσεις στις στοχευόμενες αγορές και εταιρείες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Το management του νέου ομίλου θα αναλάβουν τα στελέχη της «Ιnspiring Εarth» με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Πρόκειται για μια ομάδα που διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αγορά του επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Η παραμονή ιδρυτικών στελεχών των «Λατζιμάς» και στελεχών της «ΕΑΣ Σητείας» στο νέο σχήμα, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική για την παρουσία και τον ισχυρό ρόλο του νέου ομίλου στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, αφού πρωταρχικός στόχος του ομίλου είναι να εργαστεί για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην ΕΨΑ

Ήταν στις αρχές Ιουνίου του 2023 όταν ανακοινώθηκε η επένδυση του SMERemediumCAP στη βολιώτικη εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ, μέσω κοινής εταιρείας που σύστησε με τα αδέλφια Τσαούτου.

Η επένδυση του fund του κ. Καραμούζη πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας Αγριά Εμπορική, η οποία συστάθηκε με έδρα στον Βόλο και μετοχικό κεφάλαιο ύψους 5,213 εκατ. ευρώ, το οποίο τότε επιμεριζόταν ως εξής: Με ποσοστό 65,22% το SMERemediumCAP, με 14,15% έκαστος οι Μιχάλης Τσαούτος και Παναγιώτα Τσαούτου, καθώς και η Ήβη - Αναστασία Μοσκαχλαΐδη με ποσοστό 6,48%. Πλέον όμως οι μετοχικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει, καθώς τον περασμένο Απρίλιο η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων της οικογένειας Σεπετά προχώρησε σε αποεπένδυση από την ΕΨΑ, παραχωρώντας στο SMERC το 25% που κατείχε.

Πλέον, με την «καθοδήγηση» του βασικού μετόχου, η θεσσαλική εταιρεία αναψυκτικών θέτει ψηλά τον πήχη της ανάπτυξής της για το μέλλον διεκδικώντας περίοπτη θέση στην αγορά αναψυκτικών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Συμπληρώνοντας εφέτος 100 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής, η ΕΨΑ είναι σε θέση να προσφέρει μια πανελλαδική σειρά παραδοσιακών και καινοτόμων αναψυκτικών κι ενώ μέχρι χθες ήταν μια παραδοσιακή τοπική μάρκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, γνωστή για τις ποιοτικές λεμονάδες και πορτοκαλάδες της.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και με αφετηρία το 2023, η διοίκηση της εταιρείας υλοποιεί ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο το οποίο στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Αυτοί αφορούν στην καλύτερη απόδοση σε επίπεδο παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας, μέσω επενδύσεων στις γραμμές παραγωγής, νέων συστημάτων, νέας αποθήκης και νέων συνεργασιών τροφοδοσίας, στην αναγέννηση του brand ΕΨΑ μέσω νέων συσκευασιών και νέων γεύσεων των προϊόντων, στην πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας της εταιρείας στα σημεία πώλησης, με περισσότερες από 30 σημαντικές νέες συνεργασίες χονδρεμπορίου και οργανωμένου λιανεμπορίου πανελλαδικά, στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας, όπου διαθέτει ήδη παρουσία σε 35 χώρες του πλανήτη και τέλος, στην εκπαίδευση στο ανθρώπινο δυναμικό και στα συστήματα, μέσω εκπαιδεύσεων, νέων προσλήψεων και αναβάθμισης όλων των διαδικασιών.

Μόνο εφέτος, κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου υλοποίησης του πενταετούς επενδυτικού πλάνου, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Αγριά του Βόλου, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση «στόχος μας είναι να έχουμε κέρδη πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας στο τέλος της πενταετίας».

Η ΕΨΑ προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 31%. Για το 2024, ο στόχος για τις πωλήσεις τοποθετείται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ για το τέλος της πενταετίας ο πήχης ανεβαίνει στα 30 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί δε εδώ ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 15% επί του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ η παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου ανέρχεται σήμερα από 15 έως 20 χιλ. μπουκάλια την ώρα.

Η επένδυση στην Άροσις

Τον Δεκέμβριο του 2022 το SMERC απέκτησε στρατηγική μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία Άροσις, μετά από συμφωνία με την οικογένεια Φωτιάδη, βασικούς τότε μετόχους της εταιρείας.

Η Άροσις αποτελεί μια σταθερά ανερχόμενη εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των οσπρίων για περισσότερα από 60 χρόνια στην Ελλάδα, προσφέροντας στην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα οσπρίων Ελλήνων αγροτών, με παραγωγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Καστοριάς. Το όνομα Άροσις είναι συνυφασμένο με την ελληνική γη και την παράδοση, διαθέτοντας εξαιρετικής ποιότητας όσπρια όπως, γίγαντες Καστοριάς ΠΓΕ, φακές Γρεβενών, κλπ.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η υλοποίηση ενός φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας.

Η επένδυση στην Krop

Τον Μάρτιο του 2021 το SMERemediumCap προχώρησε σε στρατηγική απόκτηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της εξαγωγικής εταιρείας φρέσκων φρούτων Krop, με έδρα την Άρτα.

Η Krop παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινίδιων. Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο.

Οι business της… τριανδρίας στο εμφιαλωμένο νερό

Ο κ. Καραμούζης «καλοβλέπει» ταυτόχρονα και την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά του εμφιαλωμένου νερού, μια αγορά με συνολικό κύκλο εργασιών 1,32 δισ. ευρώ το 2022. Όχι όμως μόνος του, αλλά ενώνοντας δυνάμεις με τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και Απόστολο Ταμβακάκη.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2023 συστάθηκε η εταιρεία holding με την επωνυμία Water Invest, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους 12,38 εκατ. ευρώ και μετόχους το SMERC του Νίκου Καραμούζη, καθώς και την EOS Hellenic Renaissance Fund που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη. Και μπορεί εκ πρώτης όψης η συμμετοχή του Σπύρου Θεοδωρόπουλου να μην είναι ορατή, επιβεβαιώνεται ωστόσο, καθώς στο πρώτο τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Water Invest συμμετέχει η Μαρία Γεώργαλου, αντιπρόεδρος του ομίλου Bespoke SGA Holdings, ήτοι του νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που συστάθηκε τον Μάρτιο του 2022, με μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ και με στόχο τη δημιουργία ενός νέου ομίλου τροφίμων.

Η Water Invest, λοιπόν, προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας εμφιάλωσης Σ. Μεντεκίδης ΑΕ, γνωστής για τα εμφιαλωμένα νερά Διός και Σέλι. Η εταιρεία Σ. Μεντεκίδης ιδρύθηκε το 1992, με την ανέγερση του αρχικού εργοστασίου εμφιάλωσης 600 τ.μ, στη Σπηλιά Κοζάνης και αργότερα εμπορίας του φυσικού μεταλλικού νερού Σέλι.

Το 2012 η εταιρεία εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο του φυσικού μεταλλικού νερού Διός στο Διόν στους πρόποδες του Ολύμπου σε μία ιδιόκτητη έκταση 15.000 τ.μ., ενώ από τότε μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις άνω των 23 εκατ. ευρώ. Το 2019 η Σ. Μεντεκίδης βρισκόταν στην τέταρτη θέση στο σύνολο της αγοράς από πλευράς όγκου πωλήσεων, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων της εταιρείας βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο των στόχων της.

Πού θα γίνουν οι επόμενες εξαγορές του Καραμούζη

Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάιο ο κ. Καραμούζης, το SMERC βρισκόταν σε συζητήσεις και μια ακόμη μικρομεσαία εταιρεία από τον ευρύτερο χώρο των καλλυντικών και των συμπληρωμάτων διατροφής.

«Εδώ και 3,5 χρόνια στηρίζουμε με κεφάλαια και στρατηγική ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν να επιδείξουν σημαντικό αφήγημα και εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης. Μας ενδιαφέρουν ελληνικές εταιρείες που κινούνται με διαχρονικές αξίες και διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα», σχολίαζε τότε ο κ. Καραμούζης.

«Μας ενδιαφέρει η τεχνολογική αναβάθμιση, καθώς και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», δήλωνε. Μάλιστα, επιβεβαίωνε ότι το SMERC επενδύει σε εταιρείες που βρίσκονται εκτός Αθηνών, καθώς όπως εξηγούσε «λείπουν κεφάλαια από την περιφέρεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Γλυκά» κέρδη για τα... γαλακτομπούρεκα Κοσμικόν

Σε θολό τοπίο η αποκλιμάκωση των τιμών

B&F: Έσπασαν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις – Αίγυπτος, ΗΑΕ και Ασία οι νέες αγορές-στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider