Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Avramar

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Avramar
Ξημερώνει μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες για τον ισχυρότερο παίκτη της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας. Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. 

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την Avramar, τον ισχυρότερο «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, που εδώ και μήνες δίνει μάχη να μην «βουλιάξει», υπό το βάρος των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει.

Σύσσωμη η αγορά παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες διάσωσης του ομίλου, ενώ τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψήφιους επενδυτές. Πρόκειται για το ισπανικό fund Atitlan, τη Philosofish που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου με βασικό μέτοχο το fund Diorasis και την αραβική Aqua Bridge.

Τις διαδικασίες πώλησης της Avramar έχουν αναθέσει οι πιστώτριες τράπεζες στη Deloitte, ενώ η επιτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας κρίνεται ύψιστης σημασίας. Και αυτό γιατί η διάσωση της Avramar θεωρείται καθοριστική για τη διασφάλιση της ισορροπίας σε ολόκληρο τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν όμιλο που συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό προμηθευτών, η παραγωγή του αγγίζει τις 55.000 με 60.000 τόνους, ενώ απασχολεί περί τους 2.000 εργαζόμενους.

Εάν δεν υπάρξει παρέκκλιση στα χρονοδιαγράμματα, τότε στο πρώτο μισό του Οκτωβρίου μπορεί να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής εκ των τριών υποψηφίων και να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά το σχέδιο διάσωσης του ομίλου υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το μεγάλο στοίχημα - ήτοι η πώληση της Avramar να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου και όχι σε «κομμάτια» - φαίνεται πως μπορεί να κερδηθεί.

Ωστόσο, ο χρόνος για τη διάσωση του ομίλου πιέζει ασφυκτικά, με τα επίπεδα ρευστότητάς του να κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Υπενθυμίζεται εδώ ότι την περασμένη άνοιξη η Avramar και οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας για εκταμίευση ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μέρος του όγκου των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Μια ενδιάμεση χρηματοδότηση που, όπως είναι φυσικό, δεν είναι ανεξάντλητη.

Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της εξυγίανσης της Avramar είναι το πού θα «κάτσει η μπίλια» για το «κούρεμα» των χρεών της. Οι τρεις δε υποψήφιοι φαίνεται να έχουν αιτηθεί πολύ γενναίο «κούρεμα», ενώ αυτή τη στιγμή οι υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις για να μην… πέσει στα βράχια ο όμιλος Avramar κορυφώνονται, με τον κλάδο να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται, ναρκοθετούν επικίνδυνα τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, ενός παραγωγικού κλάδου που χαρακτηρίζεται από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας.

Ήταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 όταν ανακοινώθηκε η «γέννησή» της Avramar μέσω της συγχώνευσης του ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς. Τέσσερις ισχυροί «παίκτες» του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στα ελληνικά ψάρια. Η έδρα του ομίλου Avramar είναι στη Βαλένθια, ενώ ιδιοκτήτες του είναι το αμερικανικό fund Αmerra Capital Μanagement και το Mubadala Investment, το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι. Τελικά, όπως επιβεβαιώνεται 3,5 χρόνια μετά, η συγχώνευση των πάλαι ποτέ τεσσάρων ισχυρών «παικτών» δεν αποδείχθηκε ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες του κλάδου...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πορτοκαλί τιμολόγια: Πρεμιέρα τον Νοέμβριο – Ημερήσιο «δελτίο χρεώσεων» για φθηνότερους λογαριασμούς

Καραβίας: H Eurobank θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Ινδία

ΕΤΕ: Ώρα αποφάσεων για το ποσοστό μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ – Το α' δεκαήμερο Οκτωβρίου το placement

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider