Νοσοκομειακό clawback: Στα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα οδηγούν το θέμα οι φαρμακευτικές 

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νοσοκομειακό clawback: Στα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα οδηγούν το θέμα οι φαρμακευτικές 
Σε κίνδυνο οι νέες καινοτόμες θεραπείες. Μη βιώσιμη η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών. Εντείνεται η απειλή της αποεπένδυσης για τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία.

Στο... μη περαιτέρω έχουν φτάσει οι φαρμακευτικές εταιρείες που διακινούν νοσοκομειακά φαρμακευτικά σκευάσματα, έπειτα από την κοινοποίηση των σημειωμάτων για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) που καλούνται να καταβάλουν στο κράτος, λόγω της υπέρβασης του προϋπολογισμού για το 1ο εξάμηνο του 2023.

Θεσμικοί φορείς του κλάδου αναμένεται να οδηγήσουν το θέμα στα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των επιστροφών της προηγούμενης χρονιάς, καθώς πλέον ο κίνδυνος να μείνουν ασθενείς χωρίς κρίσιμες και αναγκαίες θεραπείες είναι πιο κοντά παρά ποτέ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τo PhARMA Innovation Forum (PIF), που εκπροσωπεί 26 βιοφαρμακευτικές εταιρείες, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του, αποφάσισε να συντάξει μια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας συνάντηση μαζί του.

Όπως έχει γράψει το Insider, από τα σημειώματα που απέστειλε η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), φαίνεται ότι οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν έως και το 83% της αξίας για το μεγαλύτερο όγκο νοσοκομειακών σκευασμάτων, έναντι του 69% το 2022, με το συνολικό ποσό της επιστροφής να διαμορφώνεται στα 245 εκατ. ευρώ για το πρώτο μισό του 2023.

Συνολικές επιστροφές: Τι δείχνει η ανάλυση των στοιχείων

Το ζητούμενο για τον κλάδο δεν είναι μόνο το clawback, αλλά οι συνολικές επιστροφές, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της νομοθετημένης έκπτωσης (rebate) αλλά και των προαιρετικών εκπτώσεων, ποσό το οποίο στο σύνολό του «ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη του.

Η αποστολή από την ΕΚΑΠΥ ενός συγκεντρωτικού πίνακα με στοιχεία της αγοράς του νοσοκομείου για το 1ο εξάμηνο του 2023, αποτυπώνει ξεκάθαρα τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Όπως προκύπτει, το Ελληνικό Κράτος ζήτησε από τις επιχειρήσεις σκευάσματα 690 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά τους απέδωσε μόνο τα 283,5 εκατ. ευρώ, με τις επιστροφές (rebate και clawback) να ανέρχονται στα 406,5 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ποσό καλούνται να καταβάλουν οι εταιρείες οι οποίες δεν έχουν προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την αρμόδια επιτροπή, ώστε να εντάξουν τα σκευάσματά τους σε κλειστό προϋπολογισμό, καθεστώς κατά το οποίο οι σχετικές εκπτώσεις αποδίδονται εξαρχής.

Η αξία των φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών που διατέθηκαν από τις επιχειρήσεις στα νοσοκομεία ανήλθε σε περίπου 455 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα, η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη ήταν μόλις 127 εκατ. ευρώ, με την υπέρβαση να φτάνει στα 328 εκατ. ευρώ ( 72% του συνόλου).

PIF: Το κράτος καλύπτει λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ, που κοινοποιήθηκαν στις εταιρείες και αφορούν στο 1ο εξάμηνο του 2023, οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, είναι 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλέον καλύπτει το κόστος για λιγότερες από 2 στις 10 θεραπείες για σοβαρές -και συχνά απειλητικές για τη ζωή- χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου κρίσιμες και αναγκαίες», αναφέρει το PIF σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις του αδιεξόδου του 83% είναι ήδη παρούσες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες τίθεται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία: επενδύσεις σε κλινική έρευνα, συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού, χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης, προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Το PIF καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, λαμβάνοντας μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα που αφορά στο ύψος του clawback για το 2023, ενώ παράλληλα αναδεικνύει ως επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φαρμακευτική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και του κλάδου και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον τομέα της βιοφαρμακευτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομειακό clawback: Σοκ για τις φαρμακευτικές τα νέα «ραβασάκια» - Έως 83% οι επιστροφές

Νοσοκομειακό clawback: Άμεσα η «λυπητερή» στις φαρμακευτικές για το 1ο εξάμηνο 2023 – Τι θα αλλάξει

PIF: Σε κίνδυνο υφιστάμενες και νέες θεραπείες - Αδιέξοδο το clawback

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider