ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά: Το κερδοφόρο 2024, οι εξαγωγές στα πέρατα του κόσμου και η πρόταση εξαγοράς

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά: Το κερδοφόρο 2024, οι εξαγωγές στα πέρατα του κόσμου και η πρόταση εξαγοράς
Διψήφια άνοδος κερδοφορίας το 2023 για την ιστορική εταιρεία που εμφιαλώνει το νερό Σαμαριά. Οι προβλέψεις για τα μεγέθη του 2024 και οι στόχοι της εταιρείας. 

Έτος κερδοφορίας αναμένεται να είναι το 2024 για την ΕΤΑΝΑΠ (Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκορώνα), την ιστορική εταιρεία εμφιάλωσης του νερού Σαμαριά που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως μια πολυμετοχική οντότητα με έδρα τον Στύλο Αποκορώνου Χανίων και κατόρθωσε να «ταξιδέψει» ως τα πέρατα του κόσμου, κάνοντας διάσημο το νερό που αναβλύζει από τα Λευκά Όρη.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις «το 2024 εφόσον δεν υπάρξουν εξωγενείς συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική οικονομία και με δεδομένο ότι προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού, η εταιρεία θα κινηθεί δυναμικά για περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς και της κερδοφορίας της». Παράλληλα, στόχος της ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά είναι «η διατήρηση του κύρους και της αξιοπιστίας που απολαμβάνει στην αγορά».

Με ηπιότερους ρυθμούς η κερδοφορία του 2024

Όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών της εταιρείας, η τρέχουσα χρήση 2024 θα είναι μεν κερδοφόρα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της αύξησης των αποσβέσεων από τις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν και της αύξησης του χρηματοοικονομικού κόστους από τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αλλά και της αύξησης των πρώτων υλών.

Σύμφωνα, δε, με τη διοίκηση, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να αυξηθεί ειδικά λόγω των ευνοϊκών προβλέψεων για αύξηση του τουρισμού.

«Στόχος για την τρέχουσα χρήση είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η μείωση των λειτουργικών δαπανών – όπου αυτό είναι εφικτό – και η επίτευξη κερδοφορίας παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες και την αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης των αποσβέσεων, του χρηματοοικονομικού κόστους και της αναμενόμενης αύξησης των πρώτων υλών και ενέργειας», σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Ως διοίκηση της εταιρείας όμως θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη νέων, υψηλότερων στόχων, για την τρέχουσα χρήση 2024 και για τις επόμενες», αναφέρεται επίσης.

Αύξηση τζίρου κατά 17,23% το 2023

Καθώς η διοίκηση μιλά για μια «εταιρεία ισχυρό ανταγωνιστή ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου», το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 18,31 εκατ. ευρώ έναντι κύκλου εργασιών ύψους 15,61 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 17,23%. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στο ποσό των 8,23 εκατ. ευρώ από 5,61 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, καταγράφοντας άνοδο κατά 46,51%, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 3,63 εκατ. ευρώ το 2023, από 1,80 εκατ. ευρώ το 2022.

«Η εταιρεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να επιτύχει σημαντικά κέρδη, λόγω της άρτιας οργάνωσής της, της αύξησης των πωλήσεων και της μείωσης του ενεργειακού κόστους που επέτυχε με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο εργοστάσιό της», σημειώνεται ακόμη.

Η διεθνής παρουσία του νερού Σαμαριά

Στο πλαίσιο της συνεχούς της ανάπτυξης, η ΕΤΑΝΑΠ ΑΕ-Σαμαριά την τελευταία δεκαετία, προωθεί και διευρύνει συνεχώς την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά. Με τις συνεχείς επενδύσεις στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής της ικανότητας, τη δημιουργία δυναμικού τμήματος εξαγωγών και τη συνεχή παρουσία της στις μεγαλύτερες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, η εταιρεία έχει θέσει γερές βάσεις για την ανάπτυξη του δικτύου της στο εξωτερικό.

Σήμερα, το νερό από τα Λευκά Όρη βρίσκεται στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές, τόσο με το γνώριμο brand name «Samaria», όσο και υπό τη μορφή νερών ιδιωτικής ετικέτας μεγάλων εμπορικών ομίλων του εξωτερικού.

Μάλιστα, η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας αποτελεί πλέον έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, με παρουσία σε χώρες όπως: Καναδάς, Γαλλία, Κύπρος, Γερμανία, Πολωνία, Ρωσία, Κουβέιτ, Αυστραλία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ, Ρουμανία.

Το μεταλλικό νερό Λευκά Όρη

Στην επίτευξη κερδοφορίας το 2024 «ποντάρει» και η θυγατρική εταιρεία Λευκά Όρη ΑΒΕΕ, με τη στήριξη πάντοτε της μητρικής. Να σημειωθεί εδώ ότι η μητρική εταιρεία, στις αρχές της χρήσης 2024, ξεκίνησε την παραγωγή του μεταλλικού νερού με την επωνυμία «ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ», ύστερα από τη λήψη άδειας εκμετάλλευσης πηγής φυσικού μεταλλικού νερού στη θέση «Διχαλορήματα» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στύλου Αποκορώνου, ελπίζοντας στην περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων και γενικότερα στην αύξηση του μεριδίου στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού.

Με την υπ’ αρ. 41224/27.05.2024 απόφαση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση - οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της μητρικής εταιρείας, η οποία έχει υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 4399/2016, συνολικού οριστικοποιημένου επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με ποσό 8.761.056,78 ευρώ και συνολικής ενίσχυσης ποσού 2.190.264,20 ευρώ.

Η πρόταση εξαγοράς από την Attica Group και η «απάντηση»

Στο μεταξύ στις 14 Σεπτεμβρίου ο όμιλος Attica Group κατέθεσε, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων του, επίσημη πρόταση για εξαγορά του 51% της ΕΤΑΝΑΠ. Την πρόταση κατέθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου Κυριάκος Μάγειρας, η οποία αφορούσε σε τιμή 10 ευρώ ανά μετοχή και μέχρι την απόκτηση του συνόλου των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι η Attica Group κατέχει το 31,9% της ΕΤΑΝΑΠ μέσα από την εξαγορά της ΑΝΕΚ.

Σε «απάντησή» του στην πρόταση της Attica Group ο επικεφαλής της ΕΤΑΝΑΠ, Μανώλης Αποστολάκης, εξέδωσε ανακοίνωση στις αρχές Οκτωβρίου, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «σε οικονομικούς όρους η πραγματική αξία της εταιρείας θα πρέπει να αποτιμάται με τα αποτελέσματα του 2023 και την αναμενόμενη αξία των επόμενων ετών, όχι με τα αποτελέσματα δύο ετών πίσω, στατικά δηλαδή και μειωμένα», κρίνοντας επί της ουσίας την αποτίμηση με βάση την οποία κατατέθηκε η πρόταση της Attica Group.

«Τα αποτελέσματα του 2023 δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν πριν την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από τη Γενική Συνέλευση. Μετά την έγκριση και τη δημοσίευσή τους μπορώ να αναφέρω ότι η αξία της εταιρείας αυξήθηκε από 8 έως 10 εκ. ευρώ! Τα αποτελέσματα της χρήσης 2023 γνωστοποιήθηκαν στους μετόχους κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ως είθισται άλλωστε! Παρόλα αυτά η «αποτίμηση» έγινε με αποτελέσματα 2 ετών πίσω! Έγινε με οικονομικούς όρους 2 ετών πίσω και όχι με οικονομικούς όρους βάσει αποτελεσμάτων 2023 και μελλοντικών αποδόσεων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Με ιστορία από το 1978

Η ΕΤΑΝΑΠ ΑΕ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Σελίνου και Κισσάμου Ειρηναίου Γαλανάκη το 1978 ως πολυμετοχική εταιρεία και άρχισε να λειτουργεί το 1980.

Με το πέρασμα των χρόνων, η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις κτηριακές εγκαταστάσεις αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες της και αυξάνοντας την παραγωγή και τα σημεία πώλησης στην Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση δε της πρώτης φάσης του επενδυτικού της προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, έχει επιτύχει να δημιουργήσει ισχυρό όνομα και ιδιαίτερα αξιόπιστη εικόνα στην αγορά, ενώ πλέον, στα μέσα της πέμπτης δεκαετίας από την ίδρυσή της, δεσμεύεται πως «θα συνεχίσει να ακολουθεί δημιουργικά την πορεία που έχει χαράξει για συνεχή ανάπτυξη, με οδηγό την αυστηρή επιλογή των πελατών της και των σημείων πωλήσεών της, την τεχνογνωσία, τη συνεχή ανάπτυξη προϊόντων και την προσαρμογή τους στις ανάγκες των πελατών της τόσο εντός Κρήτης όσο και εκτός Κρήτης».

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα ικανό δίκτυο πωλήσεων σε χονδρικό εμπόριο, ξενοδοχεία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και λοιπών επιχειρήσεων, ενώ στο τέλος της χρήσης 2023 απασχολούσε 58 εργαζόμενους από 57 έναν χρόνο νωρίτερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider