Η πτώση της ASML διέγραψε 420 δισ. δολάρια από την παγκόσμια αγορά chip

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η πτώση της ASML διέγραψε 420 δισ. δολάρια από την παγκόσμια αγορά chip
Οι επενδυτές των μετοχών chip είναι αντιμέτωποι με μία νέα «πίστα» δοκιμασίας μετά την υποβάθμιση του guidance για τις συνολικές πωλήσεις του 2025 της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών ASML, η οποία πυροδότησε μια παγκόσμια αναταραχή στον κλάδο.

Οι επενδυτές των μετοχών chip είναι αντιμέτωποι με μία νέα «πίστα» δοκιμασίας μετά την υποβάθμιση του guidance για τις συνολικές πωλήσεις του 2025 της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών ASML, η οποία πυροδότησε μια παγκόσμια αναταραχή στον κλάδο.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις της θα κυμανθούν μεταξύ 30 δισ. και 35 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έως 40 δισ. ευρώ που είχε αναφέρει προηγουμένως, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή της να υποχωρήσει άνω του 16% χθες στην Wall Street, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1998. Και η πτώση δεν σταμάτησε μόνο εκεί, αφού συμπαρέσυρε ολόκληρο τον κλάδο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πτώση του δείκτη των εισηγμένων εταιρειών ημιαγωγών στις ΗΠΑ, συν η «βουτιά» που κατέγραψαν οι μεγαλύτερες ασιατικές μετοχές του κλάδου, οδήγησε συνδυαστικά σε απώλειες ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πτώση της ASML είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να χάσει 49,2 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε μία μόνο ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC. Σήμερα η μετοχή της εταιρείας συνεχίζει να υποχωρεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, άνω του 5%.

H ASML «τραβάει» προς τα κάτω και τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ημιαγωγών. Την Τετάρτη οι μετοχές των ASMI, BE Semionductor και STMicroelectronics, υποχωρούν και οι τρεις.

Νωρίτερα οι απώλειες στις συναλλαγές στην Ασία προήλθαν από τους ανταγωνιστές της ASML, συμπεριλαμβανομένης της Tokyo Electron Ltd., η οποία υποχώρησε έως και 10%. Οι μετοχές της κορυφαίας Taiwan Semiconductor Manufacturing, η οποία ανακοινώνει τα αποτελέσματα της αύριο Πέμπτη, υποχώρησαν έως και 3,3%.

«Πιστεύουμε ότι οι κατασκευαστές τσιπ μειώνουν στρατηγικά τις παραγγελίες από την ASML και αυτό επηρεάζει αρνητικά τα κέρδη της ASML», δήλωσε ο Jung In Yun, διευθύνων σύμβουλος της Fibonacci Asset Management Global Pte. Δεν είναι σαφές εάν ο οδηγός είναι μείωση του κόστους ή άλλοι στρατηγικοί λόγοι, τονίζει, σημειώνοντας επίσης ότι τα οικονομικά μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία της Κίνας μπορεί να τονώσουν την ανάκαμψη της ζήτησης ημιαγωγών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η πτώση της ASML, έδωσε μία πρώτη γεύση για το πως οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές των προηγμένων εργαλείων κατασκευής τσιπ στην Κίνα θα επηρεάσουν τις πωλήσεις της στην ασιατική χώρα.

Η ASML είναι ένα κρίσιμο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού chip. Τα ειδικά προϊόντα της χρησιμοποιούνται από πολλούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο — από την Nvidia στην Taiwan Semiconductor Manufacturing — για την παραγωγή προηγμένων τσιπ.

Οι πελάτες της ASML με έδρα την Κίνα έχουν αποθηκεύσει τα λιγότερο προηγμένα μηχανήματα της εταιρείας για να προλάβουν τους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ στην ολλανδική εταιρεία και να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην κρίσιμη τεχνολογία της, η οποία τους επιτρέπει να κατασκευάζουν τσιπ για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών. Η ASML δεν πούλησε ποτέ τα πιο προηγμένα μηχανήματα λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας ή EUV σε Κινέζους πελάτες λόγω προηγούμενων περιορισμών.

Πέρυσι το 29% των πωλήσεών της ASML καταγράφηκε στην Κίνα. Τώρα αναμένει ότι η συνεισφορά της Κίνας θα μειωθεί στο 20% περίπου των συνολικών εσόδων της το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Alibaba λανσάρει νέο μεταφραστικό εργαλείο - «Ξεπερνά σε δυνατότητες Google Translate και ChatGPT»

Adidas: Τρίτη αναθεώρηση του guidance μετά από ένα δυνατό γ' τρίμηνο

United Airlines: Κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων - Eπαναγορά μετοχών 1,5 δισ. δολαρίων

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider