Η επιτάχυνση της «πράσινης» αναπτυξιακής δυναμικής της ΔΕΗ, δεν πέρασε απαρατήρητη από τον επενδυτικό νορβηγικό «γίγαντα» Norges Bank Investment Management, βραχίονα της Norges Bank, με AUM (υπό διαχείριση κεφάλαια) που ξεπερνά τα 1,7 τρισ. δολάρια.
Διαχειριζόμενο τα συναλλαγματικά αποθέματα της ίδιας της κεντρικής τράπεζας, το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, έχει ειδικό βάρος στις «πράσινες» και βιώσιμες επενδύσεις, τηρουμένων των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κριτηρίων και του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Στη βάση αυτού το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Norges Bank αποφάσισε να άρει τον αποκλεισμό στη ΔΕH ανακαλώντας την από τη λίστα των υπό παρακολούθηση εταιρειών, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Norges Bank, «στο πλαίσιο των εργασιών της Norges Bank σχετικά με το κριτήριο του αποτυπώματος άνθρακα, παρακολουθούμε εταιρικά γεγονότα και εταιρείες που εισέρχονται στην αγορά. Οι αγορές και πωλήσεις μεριδίων και θυγατρικών μπορεί να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο μια εταιρεία επηρεάζεται ή όχι από το συγκεκριμένο κριτήριο».
Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, το Εκτελεστικό Συμβούλιο, βάσει σύστασης της Norges Bank Investment Management, αποφάσισε να ανακαλέσει τον αποκλεισμό από τις ενεργειακές εταιρειών Southern Co και BHP, TXNM Energy, ΔΕΗ, TransAlta, Jastrzebska Spolka Weglowa, Eneva και Capital Power. Μάλιστα, οι απόφασεις και οι κινήσεις της Norges αποτελούν «οδηγό» για μια σειρά από funds που τοποθετούνται με βάση του δείκτς ESG.
Υπό αυτό το πρίσμα και με βάση τις θέσεις που κατέχει σε ελληνικές εισηγμένες, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αναμένεται να πάρει θέση και στη μετοχή της ΔΕΗ, με ένα ποσοστό της τάξεως του 1,5%, αν σκεφτεί κανείς πως κατέχει ήδη το 1,53% της Metlen, το 1,57% Motor Oil, το 0,99% της Τέρνα Ενεργειακής και το 0,21% της HelleniQ Energy.
Παράλληλα, η δρομολογούμενη δημόσια πρόταση της Τέρνα Ενεργειακής μετά τη μεγάλη και πολύπλευρη συμφωνία με τη Masdar (για το 67%), αναμένεται να οδηγήσει σε ανακατάταξη κεφαλαίων και εισροές προς τον υπόλοιπο ενεργειακό κλάδο.