Τρία ελληνικά πρότζεκτ στο Innovation Fund – Χρηματοδότηση Sunlight, Viohalco, Advent

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρία ελληνικά πρότζεκτ στο Innovation Fund – Χρηματοδότηση Sunlight, Viohalco, Advent
Επιλέξιμα το σχέδιο της Sunlight για το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου στη Δυτική Μακεδονία, η επένδυση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για επικάλυψη αντικειμένων από αλουμίνιο και της Advent για την παραγωγή κυψελών καυσίμου.

Τρία ελληνικά πρότζεκτ περιλαμβάνονται στα 85 καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδιο που επιλέχθηκαν από την Κομισιόν στον νέο γύρο χρηματοδοτήσεων μέσω του Ταμείου Καινοτομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρυξελλών, το σύνολο των χρηματοδοτήσεων στα 85 πρότζεκτ θα ανέλθει σε 4,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας στα 12 δισ. τη στήριξη που έχει παράσχει σε business plan για την ανάπτυξη «καθαρών» τεχνολογιών αιχμής.

Χρηματοδότηση θα λάβει η Sunlight για το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, στήριξη εξασφάλισε επένδυση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για επικάλυψη αντικειμένων από αλουμίνιο, καθώς και η Advent για την παραγωγή κυψελών καυσίμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα 85 επιλεγμένα έργα πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το 2030 και κατά τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας τους αναμένεται να μειώσουν τις εκπομπές κατά περίπου 476 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2.

Έτσι, θα συμβάλουν στους ευρωπαϊκούς στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές (μειώνοντας τις εκπομπές από εκείνους τους τομείς που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εξαλείψουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα), θα βελτιώσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή και θα ενισχύσουν την ηγετική θέση της Ευρώπης στην τεχνολογία και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στήριξη σε τομείς – κλειδιά

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα 85 έργα συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων πολιτικής της ΕΕ:

«Καθαρές» τεχνολογίες: Μέσω των πρότζεκτ θα αναπτυχθούν, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν μονάδες παραγωγής για βασικά εξαρτήματα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και για αντλίες θερμότητας, καθώς και εξαρτήματα για ηλεκτρολύτες, κυψέλες καυσίμων και αποθήκευσης ενέργειας. Θα συμβάλουν σε 3 GW παραγωγικής ικανότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών στην ΕΕ και 9,3 GW παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολυτών, ενισχύοντας περαιτέρω την υποδομή καθαρής ενέργειας της ΕΕ.

Βιομηχανίες έντασης ενέργειας: Επιλεγμένα έργα θα υποστηρίξουν διάφορες τεχνολογίες για τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας, για την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποθήκευση θερμότητας και ενέργειας, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, καθώς και τον εξηλεκτρισμό.

Διαχείριση ανθρακικών εκπομπών: Έργα που προκρίθηκαν θα συμβάλουν στην αποθήκευση τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως, από διάφορες κατηγορίες ενεργοβόρων βιομηχανιών όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι χημικές βιομηχανίες.

Πράσινο υδρογόνο: Επιλεγμένα έργα θα παράγουν ετησίως 61 τόνους RFNBO (ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης), συμβάλλοντας στην αύξηση της χρήσης και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

«Πράσινες» μεταφορές: Άλλα πρότζεκτ θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, με τον ναυτιλιακό τομέα να επωφελείται περισσότερο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατασκευή και μετασκευή σκαφών για χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και μείωση των εκπομπών στην κατασκευή εξαρτημάτων οδικών μεταφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Offshore αιολικά: Ωριμάζουν τα έργα στην Αλεξανδρούπολη των ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil – Σε εξέλιξη οι μελέτες

Metlen: Ξεκινά η πιλοτική μονάδα ανάκτησης χαλκού – ψευδαργύρου στη Σίνδο

ΥΠΕΝ: Στόχος για αντίμετρα στις υψηλές τιμές ενέργειας πριν από το καλοκαίρι – Εν αναμονή των προτάσεων Κομισιόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider