Καραμούζης: Αξιολόγηση τώρα για επιστροφή στην ομαλότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Αξιολόγηση τώρα για επιστροφή στην ομαλότητα

Η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η ελάφρυνση του χρέους είναι οι δύο προϋποθέσεις για να αντιστραφεί το κλίμα και να επιστρέψουν οι τράπεζες, και η ελληνική οικονομία γενικότερα, σε καθεστώς ομαλότητας, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικόλαος Καραμούζης.

Το προεδρείο της ΕΕΤ είχε επιμέρους συναντήσεις σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εν μέσω της τρέχουσας δυσχερούς συγκυρίας.

Ο κ. Καραμούζης αναγνώρισε, ωστόσο, ότι –παρά τις δυσκολίες– ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης, αφού επέστρεψε σε οργανική κερδοφορία μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια. Επισήμανε, επίσης, στον κ. Παυλόπουλο ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές διευρύνεται, οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν, ενώ το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σταθεροποιείται.

Τονίστηκε, επίσης, ότι στην τρέχουσα συγκυρία η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η επανεκκίνηση της επενδυτικής διαδικασίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας, και η επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

H Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεσμεύτηκε ότι, στο μέτρο που της αναλογεί, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και θα συνεργαστεί με όλους τους παραγωγικούς φορείς και την πολιτεία, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και προτεραιότητες.

Κατά τη συνάντηση της ΕΕΤ με τον κ. Τσακαλώτο, συζητήθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά, συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού διακανονισμού επιχειρηματικών απαιτήσεων, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων, ζητήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση, την εταιρική διακυβέρνηση, προτάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η προετοιμασία των τραπεζών για την προσαρμογή τους στις επερχόμενες, διεθνείς και ευρωπαϊκές, ρυθμιστικές εξελίξεις, που θα επιδράσουν καθοριστικά στη μορφολογία του χρηματοπιστωτικού χώρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider