Επιστροφή στο… banking για τις ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστροφή στο… banking για τις ελληνικές τράπεζες

Στις βασικές –τραπεζικές- τους δραστηριότητες επικεντρώνονται οι ελληνικές τράπεζες, προχωρώντας σε πώληση των θυγατρικών τους στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη, αλλά και των non-core δραστηριοτήτων τους εντός των συνόρων.

Η αγορά «διψά» για ρευστότητα, αφού λόγω του υπέρογκου βάρους των κόκκινων δανείων οι τραπεζικές στρόφιγγες παραμένουν κλειστές για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόσο η ρευστοποίηση θυγατρικών στο εξωτερικό, όσο και η σημαντική μείωση των NPLs αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ώστε να επιστρέψουν στο «business as usual», δηλαδή στη χορήγηση δανείων.

Στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο τέλος του 2015, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν βάσει του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης που καταρτίστηκε σε συμφωνία με την Κομισιόν, να προχωρήσουν σε ριζική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους. Αυτή περιλαμβάνει την αποεπένδυση από τις γείτονες χώρες και την επιστροφή στον βασικό πυρήνα των εργασιών τους –δηλαδή, τις πιστώσεις σε ελληνικό έδαφος.

Στα χέρια της Fairfax η Grivalia

Τελευταίο παράδειγμα της απεμπλοκής από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες αποτελεί η εταιρεία ακινήτων της Eurobank, Grivalia, η οποία πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα στα χέρια της Fairfax με ποσοστό 51,4%. Στη δημόσια προσφορά συμμετείχαν και άλλα διεθνή funds, μεταξύ των οποίων και η PIMCO, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων παγκοσμίως, που εξαγόρασε 5.065.000 μετοχές.

Η πώληση του ποσοστού στη Grivalia εντάσσεται στο σχέδιο της τράπεζας που αφορά στην απεμπλοκή από μη τραπεζικές δραστηριότητες και το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGcomp).

Με εύσημα Moody’s η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Λίγες ημέρες νωρίτερα ολοκληρώθηκε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία J. Calamos - Exin Group έναντι 718 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί το 25% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα παραμείνει ως ο αποκλειστικός φορέας των τραπεζο-ασφαλιστικών υπηρεσιών της ΕΤΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος Moody’s, τα έσοδα από την πώληση αυτή θα βελτιώσουν σημαντικά τη ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας μειώνοντας την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA.

Όπως σημείωσε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, οι αποεπενδύσεις θα συνεχιστούν και εφέτος και δεσμεύτηκε ότι η τράπεζα θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα προωθήσει όλο και περισσότερο τα ψηφιακά κανάλια για τις συναλλαγές και την εξυπηρέτηση των πελατών της.

Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, ότι η ΕΤΕ έχει προγραμματίσει την πώληση μίας σειράς θυγατρικών σε Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία και Κύπρο. «Έχουμε ολοκληρώσει πάνω από το 90% του σχεδίου αναδιάρθρωσης», σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης, διαβεβαιώνοντας πως οι διαδικασίες πώλησης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. «Την ανάπτυξη την παράγουν οι επιχειρήσεις και όχι οι τράπεζες. Εμείς είμαστε εδώ για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, παρέχοντας ρευστότητα και τείνοντας χείρα βοηθείας προς τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε, δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων της τράπεζας.

Χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ ετησίως από την Τράπεζα Πειραιώς

Σε τροχιά αποεπένδυσης στο εξωτερικό βρίσκεται και η Τράπεζα Πειραιώς. Η Ατζέντα 2020 που παρουσίασε πρόσφατα ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος προβλέπει τη λειτουργική διάσπαση των θέσεών της με στόχο είναι να συγκεντρωθούν σε ένα κομμάτι όλα τα στοιχεία της Τράπεζας που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή της. Έτσι, η PLU θα «κληρονομήσει» τις διεθνείς δραστηριότητες που πρέπει να πουληθούν, τις διακοπτόμενες δραστηριότητες εντός Ελλάδος (AVIS, Ερρίκος Ντυνάν, Αττική Οδός) καθώς και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Με στόχο να δίνει 5 δισ. ευρώ νέα δάνεια κάθε χρόνο, η Τράπεζα επιδιώκει να επανακτήσει τη δυναμική της, κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλά: να χρηματοδοτεί (κυρίως) μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Επιδίωξή μας είναι να γίνουμε η Τράπεζα με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα να επιτύχουμε return on assets πάνω από 1,0%, που σημαίνει κέρδη πάνω από 700 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Μεγάλου σε μεγαλοστελέχη της τράπεζας.

Τέλος εποχής για την Alpha Bank

Είναι η πρώτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχει ρευστοποιήσει σχεδόν πλήρως το δίκτυό της στο εξωτερικό και έχει κατακτήσει σχεδόν το 100% του στόχου της.

Η Alpha Bank έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές Βουλγαρίας και FYROM και τον Ιανουάριο πούλησε και τη θυγατρική της στη Σερβία, ολοκληρώνοντας την αποεπένδυσή της στη χώρα. Πέραν των πωλήσεων, η Alpha μείωσε τα τελευταία χρόνια το δίκτυο και τον αριθμό του προσωπικού της στις δραστηριότητες εξωτερικού. Αυτή τη στιγμή διατηρεί παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κύπρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider