Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας το Χρηματιστήριο - Κρίσιμες οι 1.450 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας το Χρηματιστήριο - Κρίσιμες οι 1.450 μονάδες
Στη στήριξη των 1.450 μονάδων ξανά το ΧΑ, μετά το κύμα πωλήσεων στις δημοπρασίες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 11:35

Επιστροφή στο κλίμα εσωστρέφειας, ταλαιπωρίας και φθοράς για το Χρηματιστήριο που δε λέει να σηκώσει αποφασιστικά κεφάλι.

Παράγοντες της αγοράς στέκονται στο κλείσιμο εννιαμήνου για το χθεσινό «πλάκωμα» στις δημοπρασίες κατά κύριο λόγο, αλλά κλείσιμο υπήρξε και στις μεγάλες διεθνείς αγορές που απογειώνονται και χθες δεν είδαν τις ζημιές που είδε η Λ. Αθηνών. Το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ αποτελεί το βασικό σημείο προβληματισμού της αγοράς καθώς το εύρος τιμής και οι προοπτικές του να κλείσει προς το υψηλό τμήμα δεν ευννοεί να τρέξει το ταμπλό όπως στην πρώτη περίπτωση. Παράλληλα, η υποχρεώση υποβολής προσφορών στο ελληνικό βιβλίο στα 7,95 ευρώ (στο υψηλό άκρο) κινητοποιεί μερίδα επενδυτών να αγοράσουν φθηνότερα στο ταμπλό (κλείσιμο στα 7,66 χθες).

Από την άλλη, οίκοι αξιολόγησης και αναλυτές συνεχίζουν ακάθεκτοι να αναβαθμίζουν τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές με την αγορά να έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτά εδώ και αρκετό καιρό. Χθες και η Optima διατήρησε τη «bullish» οπτική της για την εγχώρια αγορά παρουσιάζοντας παράλληλα τις κορυφαίες επιλογές (Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, Metlen, Cenergy, Titan) με ορίζοντα μέχρι τις αρχές του 2025.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «είχαμε μήνες να δούμε μία τόσο κερδοφόρο εβδομάδα «συμπτωματικά» μετά την λήξη των παραγώγων με τον ftse25 να κερδίζει 3,5%, τον ΓΔ 3% και τον τραπεζικό 4,6%. Στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώνεται η πώληση του πακέτου της Εθνικής και η υπερκάλυψη θα μας δείξει και την τιμή αλλά και την πιθανή ζήτηση μετά το placement.

Οι συναλλαγές ανέβασαν στροφές με το ενδιαφέρον να αυξάνεται μέρα με την μέρα. Το ΚΡΙ ΚΡΙ έκανε νέο placement της τάξεως του 3% στο 12 ευρώ μεγαλώνοντας το free float στην μετοχή, με την εταιρία να αλλάζει πίστα μετά την είσοδο και στην Αμερική. Μπροστά μας η ΑΜΚ της Cenergy με τον όμιλο να έχει ενδιαφέρον και λόγω των συνηθισμένων ράλι του το τελευταίο τρίμηνο. Μην ξεχνάμε και την ΑΜΚ της Αττικής που θα προσπαθήσει να μπει σοβαρά στον τραπεζικό χάρτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα δείχνουν πως τα αποτελέσματα και του 2024 θα έχουν σημαντικά ρεκόρ σε αρκετές εταιρίες με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ο κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να κάνει την διαφορά από πλευράς αποτελεσμάτων το επόμενο διάστημα δικαιολογώντας εύκολα τις παρούσες αλλά και καλύτερες αποτιμήσεις.

«Στο τεχνικό σκέλος η αγορά κατοχυρώνοντας το 1.450 έκανε την διαφορά με το επίπεδο να γίνεται στήριξη. Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε μία μεγαλύτερη σε χρόνο ανοδική κίνηση με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1.580-1.600 μονάδες. Από πλευρά τίτλων εκτός από πολλά νέα αγοραστικά σήματα ενδιαφέρουσα μεσοπρόθεσμη διάσπαση έκανε η ΔΕΗ αφήνοντας πίσω τα 12 ευρώ ενώ λείπει μία κατοχύρωση του 1.290 στον τραπεζικό κλάδο για να δούμε περαιτέρω επιθετική τάση στον κλάδο».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,23% στις 1.455,20 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά ελαφρώς τα 23 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,28% και ο ΔΤΡ στο 0,58%.

Στις τράπεζες προσπάθεια αντίδραση εν μέσω πιέσεων ωστόσο για την ΕΤΕ στο 1,02% και τα 7,754 ευρώ. Ήπια ανοδικά Eurobank και Πειραιώς με την Alpha στο 0,22%. Κέρδη 0,65% για την Κύπρου.

Οριακές μεταβολές και υποχώρηση για Metlen, ΔΕΗ και ΜΟΗ. Κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που φτάνει στα 17,70 ευρώ. Υηψλότερα Cenergy, ΕΛΧΑ ενώ κέρδη άνω του 1% καταγράφουν ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Τις 11 φορές έχει φτάσει η υπερκάλυψη – Γιατί συνωστίζονται οι ξένοι επενδυτές 

Optima: Οι κορυφαίες επιλογές στο Χρηματιστήριο μέχρι τις αρχές του 2025

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Ξεπεράστηκε και το τελευταίο «αγκάθι» - Σε τροχιά υλοποίησης το έργο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider