Γούτσος: Το μερίδιο της ΔΕΗ είναι μικρότερο από αυτό που φαίνεται

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γούτσος: Το μερίδιο της ΔΕΗ είναι μικρότερο από αυτό που φαίνεται

Στις προοπτικές της ΔΕΗ εν μέσω της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της απαίτησης για μείωση του μεριδίου της στο 50% μέχρι το 2020 και της αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της εταιρείας αναφέρθηκε ο κ. Σταύρος Γούτσος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

Μιλώντας στο Athens Energy Forum την Πέμπτη, ο κ. Γούτσος σημείωσε ότι ένα κομμάτι της αγοράς όπως είναι π.χ οι αγροτικοί πελάτες υψηλής τάσης δεν έχει σχέση με το άνοιγμα. Όπως επεσήμανε, το 2016 το μερίδιο της ΔΕΗ ήταν 91% αλλά στην ουσία ήταν κοντά στο 63% αν υπολογιστεί η ανοιχτή αγορά λιανικής και αυτό μειώνεται και άλλο αν υπολογιστούν οι πελάτες που δεν πληρώνουν επί ένα έτος. «Έτσι το μερίδιο είναι μικρότερο από 51%», σημείωσε ο κ. Γούτσος.

Αναφερόμενος στη δρομολογημένη πλέον αποεπένδυση του 40% του λιγντικού δυναμικού της ΔΕΗ ο κ. Γούτσος σημείωσε ότι «η αποεπένδυση μπορεί να ενσωματωθεί στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Η αποεπένδυση θα ξεπεράσει τις πρώην δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ», σημείωσε.

Ο κ. Γούτσος αναφέρθηκε και στη μετάβαση στο target model σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Όπως επεσήμανε η ελληνική αγορά δεν θα πρέπει να έχει στρεβλώσεις και υπερφορολόγηση και πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για τη μετάβαση μέχρι το τέλος του 2018».

«Ο λιγνίτης πρέπει να εξακολουθήσει να είναι ένα στρατηγικό καύσιμο», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα την ενεργειακή κρίση του 2017 σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε «τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο λιγνίτης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider