Τέλος χρόνου για τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος χρόνου για τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες

Μέχρι τη Δευτέρα στις 17.00 το απόγευμα έχουν προθεσμία ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές επιχειρήσεις να υποβάλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και για θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του μπλοκ 2.

Οι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν πριν από επτά μήνες ύστερα από τις αιτήσεις που υπέβαλαν, η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. και η Energean Oil & Gas, αντίστοιχα.

Το «παιχνίδι» θα κριθεί την τελευταία στιγμή καθώς οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται να εξαντλούν όλα τα χρονικά περιθώρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερες από έξι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών και τις σχετικές μελετες της ΕΔΕΥ και του BEICIP, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό και μια αρκετά δαπάνη για τις επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι συνήθως όσοι αγοράζουν σεισμικά, υποβάλλουν και πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο τέλος.

Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί. Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι αφού γίνουν οι παραχωρήσεις και μετά το πέρας των τριών πρώτων ετών,δηλαδή την α' φάση, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν νέοι ενδιαφερόμενοι και επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με εκείνες που έχουν αναλάβει τις έρευνες.

Τη Δευτέρα, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας αναμένεται να καταθέσει πρόταση η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ. ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η ιταλική Eni.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider