Ρούντι Μπαρούντι: Νέα εποχή ενεργειακής ανεξαρτησίας στην Ευρώπη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρούντι Μπαρούντι: Νέα εποχή ενεργειακής ανεξαρτησίας στην Ευρώπη

«Ευρώπη, να η ευκαιρία» είναι το μότο του κ. Ρούντι Μπαρούντι, CEO της επιχείρησης «Energy and Environment Holding» με έδρα στη Ντόχα, ο οποίος μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Athens Energy Forum επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε η Ευρώπη να επιτύχει όλα εκείνα που επιδιώκει εδώ και χρόνια.

Όπως επεσήμανε, το φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια νέα εποχή ενεργειακής ανεξαρτησίας και οικονομικής αναγέννησης.

«Το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο έχει καταστήσει τις ΗΠΑ μια ακόμη υπερδύναμη στην ενέργεια, η οποία στέκεται δίπλα στη Ρωσία και τον ΟΠΕΚ και το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι πλέον ένα καθιερωμένο διεθνές εμπόρευμα. Επιπλέον, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που παράγουν πετρέλαιο θα στέκονται μπροστά από το κατώφλι της Ευρώπης και αρκετές χώρες προετοιμάζονται ήδη για μαζικές αποστολές φορτίων LNG. Αυτό θα επιφέρει δεκάδες οφέλη για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους», σημειώνει ο κ. Baroudi.

«Η αναμενόμενη παραγωγή από χώρες όπως είναι η Κύπρος, η Ελλάδα και ο Λίβανος θα επιφέρει επιπλέον οφέλη», σημείωσε και εξήγησε ότι «για διάφορους ιστορικούς λόγους, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες δεν έχουν ακόμη επιτύχει τα επίπεδα ανάπτυξης που παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι «δεδομένων των ωφελειών που θα προέκυπταν, η ευθύνη των κυβερνήσεων εμπεριέχει και την έννοια της ηθικής ευθύνης προκειμένου να επωφεληθούν από την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο του πετρελαίου και του αερίου και να τη συνδέσουν με τους κοινωνικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς τους στόχους».

Ο κ. Μπαρούντι τόνισε ότι μερικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν υπάγονται στις συμβάσεις UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσα), ωστόσο όλες οι χώρες έχουν υπογράψει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επομένως, όλες αυτές οι χώρες έχουν την υποχρέωση να επιλύουν τις διεθνείς διαφορές με ειρηνικά μέσα με τρόπο ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο η ειρήνη, η διεθνής ασφάλεια και η δικαιοσύνη.

Ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του για κάποια ζητήματα. Το ένα από αυτά είναι η ανάγκη να διασφαλίσουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες την κοινωνική δικαιοσύνη στη διαχείριση των διαδικασιών πώλησης αερίου. Το άλλο θέμα είναι η εξάλειψη των εντάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς αυτές μπορεί να τίθενται ως εμπόδιο στην ανάπτυξη του κλάδου.

Η ροή του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημαίνει αυτόματα περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών, ευελιξία και κατ’επέκταση αύξηση της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση των δημοσιονομικών μακροπρόθεσμα, τόνισε.

Ο κ. Ρούντι Μπαρούντι (Roudi Baroudi) είναι CEO της ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας Energy and Environment Holding, η οποία συνεργάζεται με Διεθνή Ινστιτούτα και Οργανισμούς, επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς προσφέροντας υπηρεσίες ενεργειακού σχεδιασμού και χάραξης ενεργειακής πολιτικής. Έχει εμπειρία πάνω από 36 χρόνια στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider