Ανεξάρτητη εταιρεία θέλει η ΔΕΗ για το Αμύνταιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεξάρτητη εταιρεία θέλει η ΔΕΗ για το Αμύνταιο

Μια ανεξάρτητη εταιρεία η οποία θα κάνει διμερή συμβόλαια θεωρεί η διοίκηση της ΔΕΗ ότι θα μπορούσε να είναι το καταλληλότερο επιχειρηματικό σχήμα για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό του Αμύνταιου, για το οποίο αναζητείται τρόπος παράτασης ζωής της λειτουργίας του μέσω ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου.

Παράλληλα με την αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και την πώληση των μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη (Μελίτη 1 και άδεια για Μελίτη 2, συν Μεγαλόπολη 3 και 4) η ΔΕΗ πρέπει να διευθετήσει και το θέμα της λειτουργίας του σταθμού στο Αμύνταιο εφόσον «χωράει στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης», όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ,Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η επιχείρηση με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

«Πρόθεσή μας είναι το Αμύνταιο να μην ανταγωνίζεται τις άλλες μονάδες τις ΔΕΗ και τις προς πώληση μονάδες. Θέλουμε να χωρέσει στον ενεργειακό σχεδιασμό. Το Αμύνταιο είναι μονάδα χαμηλού βαθμού απόδοσης και εάν συμμετάσχει στην αγορά θα δουλεύει με λιγότερες ώρες. Μπορεί να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια μέσω διμερών συμβολαίων για τη βιομηχανία διασφαλίζοντας το ενεργειακό κόστος για πάνω από δύο χρόνια», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Αυτό, όπως τόνισε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας ανεξάρτητης εταιρείας η οποία θα κάνει διμερή συμβόλαια ενώ υπογράμμισε ότι «δεν βοηθάει» η πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου, «Αλουμίνιον της Ελλάδος» απορρίπτοντας ουσιαστικά την αναβάθμιση της μονάδας με αντάλλαγμα την τροφοδοσία της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (θυγατρική του ομίλου). Αναφερόμενος στις άλλες δύο προτάσεις που τέθηκαν από την πλευρά του ομίλου Κοπελούζου και του ομίλου ΤΕΡΝΑ , ο πρόεδρος της ΔΕΗ σημείωσε ότι πρόκειται για δύο προτάσεις οι οποίες μοιάζουν και μιλούν για σύμπραξη με τη ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε την πρότασή του προς τις βιομηχανίες να συμμετάσχουν στην ηλεκτροπαραγωγή (στην αποεπένδυση και στο Αμύνταιο) καθώς όπως ανέφερε αναμένεται ότι θα καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστεί ανταγωνιστικό κόστος.

«Θέλουμε το Αμύνταιο να λειτουργήσει ως ανεξάρτητη εταιρεία και με τη συμμετοχή της βιομηχανίας. Θα γίνουν μελέτες. Έχουμε ένα καλό επίπεδο συνεννόησης με τον Μυτιληναίο. Θα παρουσιάσουμε τις εναλλακτικές προτάσεις. Θα συνεργαστούμε με όλους όσοι έχουν προτάσεις. Με τον Μυτιληναίο, την ΤΕΡΝΑ, τον Κοπελούζο και όσους δεν έχουν κάνει προτάσεις επειδή μπορεί να μην γνωρίζουν το αντικείμενο. Θα τους καλέσουμε να συμμετάσχουν, να μπουν σε ένα σχήμα με κάποιον ηλεκτροπαραγωγό», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι υπάρχει αντικειμενική βάση ώστε η βιομηχανία να δείξει ενδιαφέρον».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider