Εξωστρέφεια και νέες επενδύσεις για τη Sunlight

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωστρέφεια και νέες επενδύσεις για τη Sunlight

Η εξωστρέφεια και οι νέες επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της Sunlight (μέλος του ομίλου Olympia) η οποία το 2017 κατέγραψε αύξηση της παραγωγής κατά 24,2% ενώ το 2017 έκανε επενδύσεις ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, διεύρυνε το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, αύξησε σημαντικά την παραγωγή της και πέτυχε την επέκτασή της σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Το 92% των πωλήσεων της επιχείρησης εξάγεται σε πάνω από 100 χώρες, σε 500 πελάτες της παγκόσμιας αγοράς ενώ στόχος κατά την τελευταία δεκαετία παραμένει η αύξηση της διείσδυση στην αγορά των ΗΠΑ.

Η Sunlight είναι η τρίτη εταιρεία στον κόσμο στην αγορά μπαταρίας περονοφόρων ενώ πριν από μία τετραετία βρισκόταν στην 12η θέση. Επιπλέον, έχει καταφέρει να μειώσει κατά 4,7% το κόστος παραγωγής σε σύγκριση με το 2016 ενώ η επένδυση στην Ιταλία αναμένεται να της «ανοίξει το δρόμο»

Συγκεκριμένα, με βάση την Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT προχώρησε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της, μέσα από επενδύσεις σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, συνολικής αξίας 4,3 εκατ. Ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 24%, με την ετήσια παραγωγή να σημειώνει ιστορικό υψηλό 1,9εκατ. στοιχείων, καθιστώντας το εργοστάσιο της SUNLIGHT, το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών. Επιπροσθέτως, ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας στη διεθνή αγορά, επιτρέποντας τη διάθεση του προσφερόμενου προϊόντος σε χαμηλότερο κόστος.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT κ. Μπίλλης δήλωσε σχετικά: «Το 2017 ήταν μία χρονιά νέων υψηλών επιδόσεων οι οποίες αποτυπώθηκαν στα οικονομικά μας στοιχεία. Ακολουθώντας τη στρατηγική εξωστρέφειας που εφαρμόζουμε από την ίδρυση της εταιρείας μέχρι και σήμερα, αυξήσαμε το ποσοστό των εξαγωγών μας από 84% σε 92%. Αναμφισβήτητα, η αγορά αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παγκοσμίως, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεών μας. Στόχος μας για το 2018, είναι η ενδυνάμωση της θέσης μας στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό νέων, καινοτόμων προϊόντων από την ομάδα R&D μας στην Ξάνθη».

Αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα

Η εταιρεία συνέχισε την έντονα εξαγωγική της πορεία πραγματοποιώντας την είσοδό της σε νέες προϊοντικές και γεωγραφικές αγορές όπως αυτές της Αμερικής, καθώς και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Αφρική, Ασία και Ωκεανία. Για να ισχυροποιήσει τη θέση της στις δυναμικές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, το 2017 η εταιρεία εστίασε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, τόσο στην κατηγορία των Μπαταριών Έλξης, όσο και στην κατηγορία των Μπαταριών Εφεδρικής χρήσης. Ειδικά στην αγορά των μπαταριών έλξης, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ενίσχυσε την συνεργασία της με τον Όμιλο Hyster-Yale, τον 6ο μεγαλύτερο κατασκευαστή περονοφόρων παγκοσμίως καθώς και συνέχισε επιτυχημένα τις προσπάθειες διείσδυσης στην αγορά της Αμερικής αυξάνοντας το δίκτυο διανομής της και τις πωλήσεις της.

Ο κλάδος των Μπαταριών Εφεδρικής Χρήσης (Reserve Power) αποτέλεσε επίσης ισχυρό πυλώνα στην επιτυχημένη πορεία της Εταιρείας. Τη χρονιά που πέρασε, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑSUNLIGHT τόνωσε το παγκόσμιο δίκτυο των πωλητών της πετυχαίνοντας μεγέθυνση των μεριδίων της. Παράλληλα, διατήρησε την ηγετική της θέση στον κλάδο των Μπαταριών Προηγμένης Τεχνολογίας συνάπτοντας νέες συμφωνίες με τα Ναυτικά της Ιταλίας και της Νορβηγίας, κατόπιν συμμετοχής σε σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Τέλος, σε ο, τι αφορά τον κλάδο των Καταναλωτικών Μπαταριών, αύξησε περαιτέρω της πωλήσεις της, εντείνοντας την παρουσία της στις αγορές της Αφρικής.

Σημαντική η συνεισφορά της SUNLIGHT RECYCLING

Καθώς η λειτουργία του Ομίλου SUNLIGHT βασίζεται στην κυκλική οικονομία, η συνεισφορά της υπερσύγχρονης μονάδας Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου στην Κομοτηνή,SUNLIGHT RECYCLING, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Συγκεκριμένα, το 2017 αύξησε παραγωγική της δυναμικότητα και εξορθολόγησε το μείγμα των πρώτων υλών της, βελτιώνοντας τους παραγωγικούς της δείκτες και κατ’ επέκταση τη λειτουργική της κερδοφορία. Έχοντας διασφαλίσει άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, στο 2ο χρόνο πλήρους λειτουργίας της, η μονάδα της SUNLIGHT RECYCLING ανακύκλωσε 19.542 τόνους μολύβδου, καλύπτοντας άνω του 50% των αναγκών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT.

Τα αποτελέσματα των επενδύσεων και της στρατηγικής προσήλωσης στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη του 2017, με τον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών του Ομίλου SUNLIGHT να ανέρχεται στα €194,5 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016. Τα Ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 22,0 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων 8,4 εκατ. ευρώ , έναντι 2,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Νέες προοπτικές για την επιχείρηση

Τον Ιούνιο του 2017 η επιχείρηση προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ (το οποίο είχε υπερκάλυψη 2,5 φορές). Ο καθαρός δανεισμός της επιχείρησης υποχώρησε από τα 75 εκατ. ευρώ το 2016 στα 67 εκατ. ευρώ το 2017.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, το 2018 αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένονται νέα ρεκόρ. Η μονάδα συναρμολόγησης που ετοιμάζει η εταιρεία στη Βερόνα της Ιταλίας (θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το α' εξάμηνο του 2018) θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση εργοστασίων στη Δυτική Ευρώπη και θα επιτρέψει στη Sunlight να διευρύνει το πελατολόγιό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider