Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τα ΕΛΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τα ΕΛΠΕ

Στην τελική ευθεία περνά η πώληση του 51% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και θα πρέπει να έχει διεκπεραιωθεί μέσα στο 2018.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις ήδη δρομολογείται η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου, κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, ο οποίος θεωρείται «άνθρωπος της αγοράς». Κατά τη θητεία του κου Στεργιούλη τα ΕΛΠΕ σημείωσαν ρεκόρ παραγωγής και κερδοφορίας και μεγάλο μέρος της αγοράς θεωρεί ότι το «δίδυμο Τσοτσορός-Στεργιούλης» κατάφερε να απογειώσει την επιχείρηση και να παρακάμψει τα εμπόδια που έθεσαν τα capital controls και η οικονομική ύφεση.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να προχωρήσει στην πώληση, οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και καθοριστικός παράγοντας της πώλησης θα είναι ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ΕΛΠΕ. Η αποτίμηση μπορεί να γίνει με βάση τα κέρδη EBITDA (με βάση κάποιον πολλαπλασιαστή π.χ πέντε ή έξι φορές τα κέρδη), οπότε φθάνουμε περίπου στα 4 δις (και το 51% περίπου στα 2 δις). Σχετική ανάλυση της BNP Paribas υπολογίζει τη συνολική αποτίμηση στα 4,6 δις ευρώ ενώ ένας άλλος τρόπος είναι με βάση την κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ ύψους 2,4 δισ. Ευρώ. Προφανώς, προκύπτει μεγάλη διαφορά στα μεγέθη ανάλογα με τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί ενώ η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στην έρευνα υδρογονανθράκων και η πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων είναι κάτι το οποίο ανεβάζει την αξία των ΕΛΠΕ. Για αυτό το λόγο, όπως αναφέρει πηγή που πρόσκειται στις συζητήσεις υπάρχει πιθανότητα να μην συμπεριλαμβάνονται στην πώληση τα δικαιώματα των υδρογονανθράκων ώστε αν προκύψουν υπεραξίες να τις καρπωθεί το δημόσιο.

Το ποσοστό του 51% των ΕΛΠΕ, θα προέρχεται από την από κοινού πώληση μέρους ή όλου του ποσοστού του δημοσίου (35,5%), με μέρος της συμμετοχής της Paneuropean Oil (45,5%). Επικρατέστερο σενάριο αποτελεί η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο είναι πιθανό να κρατήσει το 15% και άλλο ένα 15% ο όμιλος Λάτση.

Τα ΕΛΠΕ έχουν σημειώσει ρεκόρ επιδόσεων, κάτι που αναμένεται ότι θα ανεβάσει το τίμημα του 51% και ίσως να καταστήσει δύσκολη την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ιστορικά ρεκόρ κερδών, παραγωγής και πωλήσεων για το 2017 με τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη να έχουν βελτιωθεί κατά 40%, στα 372 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημοσιευμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 17%, στα 384 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider