Γιατί η Ευρωπαϊκή Πίστη επιλέγει μοναχική πορεία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Ευρωπαϊκή Πίστη επιλέγει μοναχική πορεία

Σε απόλυτη σύμπνοια με το κλίμα που επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά τα στελέχη διοίκησης της Ευρωπαϊκής Πίστης προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, λέγοντας μάλιστα ότι σε δύο με τρία χρόνια ο αριθμός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη χώρα μας θα μειωθούν στο μισό. Ωστόσο, ο επικεφαλής της εταιρείας ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία εξαγορά το επόμενο διάστημα.

«Δεν θα επιλέξουμε αυτό τον δρόμο για τη μεγέθυνση μας. Δεν είναι μέσα στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, Χρήστος Γεωργακόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2017. Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: «Κατά πρώτον κάναμε μια συγχώνευση στο παρελθόν που δεν μας βγήκε γιατί άλλο παρουσιάζει κάποιος και άλλα βγαίνουν στην επιφάνεια μετά. Και δεύτερον γιατί υπάρχει μια διαφορά νοοτροπίας. Εμείς είμαστε μια πραγματική ανώνυμη εταιρεία, ενώ οι περισσότερες ελληνικές ασφαλιστικές είναι προσωποπαγείς, κάποιος έχει συνηθίσει ναι είναι το “αφεντικό” και είναι δύσκολο να απεμπολήσει κανείς μια τέτοια νοοτροπία», τόνισε.

Είχε προηγηθεί ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Χαλκιόπουλος ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr εκτίμησε πως η συγκέντρωση του κλάδου είναι μονόδρομος. «Οι απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου είναι τεράστιες και το κόστος είναι πολύ μεγάλο για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η συγκέντρωση του κλάδου είναι αναπόφευκτη όταν πρέπει να έχεις 50-60 άτομα προσωπικό μόνο για την τήρηση των κανονιστικών ρυθμίσεων», σημείωσε ο κ. Χαλκιόπουλος εκτιμώντας πως εταιρείες με παραγωγή μικρότερη των 50 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. «Εκτιμώ ότι από τις περίπου 60 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε δύο με τρία χρόνια θα μείνουν οι μισές», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Πίστη δεν φαίνεται να πιέζεται για να προχωρήσει σε κάποια συγχώνευση. Όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Στέφανος Βερζοβίτης η εταιρεία σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, υψηλής φορολογίας και περιορισμένης κατανάλωσης κατάφερε για ένατη συνεχή χρονιά να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη.

Ειδικότερα, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,4% στα 22,8 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ σε μια περίοδο που η ασφαλιστική παραγωγή στην Ελλάδα παρέμεινε στάσιμη η Ευρωπαϊκή Πίστη κατέγραψε αύξηση των μικτών ασφαλίστρων και συναφών εσόδων κατά 6,6% στα 183,6 εκατ. ευρώ. Για το 2018 η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση της καθαρής παραγωγής κατά 5% και διατήρηση της κερδοφορίας στα επίπεδα του 2017. «Η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει στρατηγική, έχει στόχους. Το 2018 αλλά και τα έτη που ακολουθούν, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης», τόνισε ο κ. Βερζοβίτης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider