Αναζητείται… φινάλε για το σήριαλ της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητείται… φινάλε για το σήριαλ της Εθνικής Ασφαλιστικής

Αν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν τηλεοπτική σειρά δύο πράγματα θα ήταν δεδομένα: Πρώτον, η υπόθεση θα θύμιζε πολιτικό – οικονομικό θρίλερ με κλειστές προσφορές, μυστικές διαπραγματεύσεις, πολιτικές παρεμβάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και μηνύσεις. Δεύτερον, το σήριαλ έχει τραβήξει πολύ περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε και σχεδόν σίγουρα αυτό το καθυστερημένο φινάλε δεν θα είναι ευχάριστο για όλους.

Ειδικά το δεύτερο δεδομένο φαίνεται ότι το γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που δίνοντας για άλλη μια φορά μάχη με τον χρόνο ξεκινούν εκ νέου συνομιλίες με τους υποψήφιους αγοραστές μετά από το ναυάγιο –ή το φιάσκο για πολλούς– της συμφωνίας με την Exin Partners. Πλέον η διοίκηση της τράπεζας ξεκινά συνομιλίες με τους κινέζικους ομίλους Fosun και Gongbao που είχαν συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό και ενδιαφέρονται ακόμη για να προχωρήσουν στην εξαγορά.

Μόνο που και απ’ αυτή τη διαδικασία δεν λείπουν και οι αναταράξεις από μια πώληση που ήταν προβληματική από την αρχή:

Το «πωλητήριο» στην μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική μπήκε αναγκαστικά ως μέρος του πλάνου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε από την Εθνική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2015.

Εργαζόμενοι αλλά και η κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν την Κομισιόν πως δεν χρειάζεται να πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, η οποία είναι μια κερδοφόρα εταιρεία που βελτιώνει τον ισολόγισμο του ομίλου της Εθνικής αντί να τον επιβαρύνει. Η απάντηση της DG Comp, όμως, είναι ξεκάθαρη. Η ΕΤΕ όπως και όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες πρέπει να πουλήσουν όλες τις μη βασικές (non-core) τους δραστηριότητες. Έτσι, το 2017 ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά. Σε αυτόν συμμετέχουν η Exin Group υπό την διοίκηση του Ματ Φέρφιλντ και την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης, ο κινεζικός όμιλος Fosun που είναι γνωστός στη χώρα μας από την συμμετοχή του στον όμιλο Folli Follie αλλά και στο σχήμα που έχει αναλάβει το Ελληνικό μαζί με τη Lamda Development. Τους διεκδικητές συμπληρώνουν τα επίσης κινεζικά funds Gongbao και Wintime.

(Οι κ. Κάλαμος και Κουδούνης πριν «εξαφανιστούν» από την ιστοσελίδα της Exin)

Μια διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε να ήταν τετριμμένη και υπόθεση ρουτίνας αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν εξελίσσεται σε σινοαμερικανική «μάχη». Στον πρώτο γύρο οι πληροφορίες θέλουν την Fosun να έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά και να ακολουθεί το σχήμα Exin-Calamos. Και εκεί ξεκινά ένα παιχνίδι παρεμβάσεων.

Τον Μάιο του 2017 και ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποκαλύπτει πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος έστειλε επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ανοιχτά το σχήμα Calamos-Exin, αντίστοιχη επιστολή έχει στείλει και ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως υποστηρίζει το ελληνοαμερικανικό σχήμα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ να προαναγγέλλει ουσιαστικά την επικράτηση της Exin, πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Η επιστολή Ρος και το ταξίδι Τσίπρα στο Σικάγο

Η Εθνική Τράπεζα ζητά βελτιωμένες προσφορές και η Exin πραγματοποιώντας μια ισχυρή «ρελάνς» δίνει το υψηλότερο τίμημα, το οποίο ξεπερνά την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής και αναδεικνύεται τον Ιούνιο του 2017 προτιμητέος αγοραστής. Ειδικότερα, η Exin πρόσφερε τίμημα περίπου 718 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση ολόκληρης της εταιρείας έφθανε στα περίπου 850 εκατ. ευρώ. Και πάλι σύμφωνα με πληροφορίες η Fosun είχε καταθέσει προσφορά ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Από τότε το νερό φαίνεται ότι μπαίνει στ’ αυλάκι. Τον Οκτώβριο του 2017 και ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το Σικάγο και συναντιέται με τους Τζον Κουδούνης και Τζον Κάλαμος σε πολύ καλό κλίμα.

Τα «σύννεφα» όμως δεν αργούν να εμφανιστούν. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ολοκλήρωση του διαγωνιμού και η Exin Financial Services δεν έχει υποβάλει τον φάκελο της εξαγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, αρχίζουν να ακούγονται και οι πρώτες πληροφορίες για προβλήματα ρευστότητας που μπορεί αν αντιμετωπίζει η Exin. Η εταιρεία ζητά παράταση και αρχίζουν αν εμφανίζονται οι πρώτες ανησυχίες στην αγορά.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Νέα Υόρκη εκφράζει την πεποίθηση του ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί. Κάτι λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018, το σχήμα που παραλίγο να αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική έχει καταρρεύσει. Οι Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης καταθέτουν αγωγή κατά της Exin και του Ματ Φέρφιλντ για την μη αποπληρωμή δανείου περίπου 43 εκατ. ευρώ και ζητούν να μην εμφανίζονται πουθενά τα ονόματά τους σε σχέση με την εταιρεία. Οι τίτλοι τέλους πέφτουν στις 29 Μαρτίου, τότε λήγει η προθεσμία της Exin για να ολοκληρώσει τον φάκελο της εξαγοράς παρουσιάζοντας τους χρηματοδότες της. Κάτι το οποίο δεν γίνεται και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κηρύσσει την Exin έκπτωτη από τον διαγωνισμό.

Τα αναπάντητα ερωτήματα…

Κύκλοι της αγοράς που παρακολουθούν την διαδικασία θέτουν μια σειρά ερωτημάτων που παραμένουν αναπάντητα. Αφενός, αναρρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην ζητήθηκε εγγυητική επιστολή από τους διαγωνιζόμενους και οι σύμβουλοι να αρκέστηκαν σε μια γραπτή πρόθεση (letter of intent) και μάλιστα όταν έχει ζητηθεί και βελτιωμένη προσφορά. Πηγές της αγοράς αναρωτιούνται ακόμη, γιατί έχουν σιγήσει οι αμερικανικοί παράγοντες που παρενέβησαν τόσο ενεργά στην διαδικασία πώλησης.

Και ο νέος γύρος

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας με την σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με κάποιους από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στον αρχικό διαγωνισμό. Παρόλο που δεν κατονομάζονται, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την Fosun και την Gongbao που εξακολουθούν να εκφράζουν ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική.

Μόνο που ακόμη και τώρα δεν λείπουν τα προβλήματα. Ο όμιλος της Fosun έχει εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον του αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα στελέχη του δεν είναι ευχαριστημένα από αυτήν την εξέλιξη, καθώς ανέμεναν πως οι συνομιλίες θα γίνουν κατά βάση με αυτούς που εξάλλου έχουν αναδειχθεί δεύτεροι επικρατέστεροι υποψήφιοι. Ταυτόχρονα εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η Gongbao έχει τα κεφάλαια για να υποστηρίξει την εξαγορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής δίνει μάχη με τον χρόνο, καθώς κανονικά η πώληση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2017 και πλέον ο στόχος είναι το α’ εξάμηνο του 2018. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα όπου άνευ απροόπτου θα ενημερωθούν και επίσημα οι υποψήφιοι αγοραστές και στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Αρχικό βήμα είναι εκ νέου μελέτη των οικονομικών στοιχείων της Εθνικής Ασφαλιστικής, κάτι το οποίο μπορεί και να λειτουργήσει θετικά για την ETE καθώς η εταιρεία κατέγραψε ισχυρή αύξηση της τάξης του 23,5% στα κέρδη προ φόρων το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider