Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τα αποτελέσματα των stress tests

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τα αποτελέσματα των stress tests

Το διεθνή Τύπο απασχόλησαν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών με τα περισσότερα εξ αυτών να αναφέρονται θετικά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, επισημαίνοντας ωστόσο και τις προκλήσεις που συνεχίζει να υφίσταται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.

Στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες βγήκαν αλώβητες από την διαδικασία των stress test αναφέρεται αντιστοίχως και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εξέλιξη «αφαιρεί μία έγνοια από τους Ευρωπαίους» την ώρα που σχεδιάζουν το τέλος του ελληνικού προγράμματος». Πλέον αναφέρεται και στα 20 δισ. ευρώ τα οποία είχαν μπει στην άκρη για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος σημειώνοντας ότι πια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

τον «καθαρό λογαριασμό» που εξασφάλισαν από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές οι τέσσερις τράπεζες της Ελλάδας αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal. Επιπλέον, η μια εκ των κορυφαίων αμερικανικών εφημερίδων σημειώνει πως τα σημερινά αποτελέσματα των stress test αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της οκταετούς κρίσης.

Το δυσμενές σενάριο υπογραμμίζει αντιθέτως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εξηγώντας πως στην περίπτωση που ισχύσει οι τέσσερις τράπεζες θα έχαναν περί τα 15,5 δισ. ευρώ από το κεφάλαιό τους έως το 2020. Παράλληλα αναφέρεται και στις τρεις περιπτώσεις που οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν ανακεφαλαιοποίηση από το 2010 έως και σήμερα, τονίζοντας πως παρόλα αυτά εξακολουθούν να βαρύνονται με κόκκινα δάνεια ύψους 96 δισ. ευρώ, τα οποία και έχουν δεσμευτεί να μειώσουν στα 65 δισ. ευρώ έως το 2019.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα των Financial Times. Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται από πλευράς της στο πιθανό πλήγμα των 15,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα ισχύσει σε περίπτωση μίας νέας οικονομικής ύφεσης. Ωστόσο επισημαίνει ότι το εν λόγω σενάριο δεν θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider