Αμερικανικά funds «κοιτάζουν» ακίνητα στην Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμερικανικά funds «κοιτάζουν» ακίνητα στην Ελλάδα

Την εμφάνισή τους κάνουν δειλά στην Ελλάδα αμερικάνικα funds, τα οποία διερευνούν την αγορά ακίνητων αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη με γνώση της αγοράς, δολαριακά funds έρχονται σε επαφή με τις ελληνικές τράπεζες διερευνώντας ακίνητα κυρίως στην πρωτεύουσα, αλλά και άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Το ενδιαφέρον των αμερικάνων επενδυτών στρέφεται σε εμπορικά και τουριστικά ακίνητα, τα οποία άλλωστε βρίσκονται και στην κορυφή της λίστας που προωθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπό την πίεση για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους.

Τόσο οι πλειστηριασμοί που έχουν επισπευτεί τον τελευταίο μήνα, όσο και τα ακίνητα που έχουν συγκεντρώσει στον ισολογισμό τους οι τράπεζες και πρέπει να τα «ξεφορτωθούν» το ταχύτερο, δημιουργούν μια μεγάλη κινητικότητα στην ελληνική αγορά ακίνητων που φαίνεται να μην αφήνει αδιάφορη ούτε την… αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα δραστήρια στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στον κλάδο των ακινήτων, είναι ευρωπαϊκά και ισραηλινά fund, ενώ πρόσφατα έκανε την εμφάνισή του και λιβανέζικο fund με επένδυση στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αυτό που επισημαίνουν, επίσης, είναι ότι, πλέον, οι επενδυτές προχωρούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην επένδυση. «Μέχρι σήμερα, βλέπαμε τα fund να έρχονται σε επαφή μας μαζί μας, να “μυρίζουν” την αγορά ακινήτων και να περνούν αρκετοί μήνες μέχρις ότου προχωρήσουν σε κάποια αγορά. Πλέον, ο χρόνος εκτέλεσης των επενδύσεων αυτών έχει μειωθεί και βλέπουμε πιο αποφασιστικές κινήσεις καθώς η αγορά εμπορικών/τουριστικών ακινήτων “ανεβαίνει”», σημειώνει στέλεχος με γνώση της αγοράς.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, εξηγούν ότι οι Αμερικανοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την Ελλάδα. Η πιθανότερη εξήγηση, δεδομένης της επικείμενης εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα και της βελτίωσης των οικονομικών της μεγεθών, είναι ότι δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία που έχουν στη βάση δεδομένων τους, ιδίως όσον αφορά στον κίνδυνο χώρας.

Σε αυτό, βέβαια, δεν βοηθά το γεγονός ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας παραμένει στην κατηγορία «σκουπίδια»,, γεγονός που αποτρέπει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια με αυστηρές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider