Η ΔΕΗ αναλαμβάνει δυναμική δράση για τα δίκτυα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΔΕΗ αναλαμβάνει δυναμική δράση για τα δίκτυα

Στη σημαντικότητα των δικτύων και την αλλαγή της νοοτροπίας προκειμένου να προχωρήσουν όλα με πιο γρήγορους ρυθμούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ την Πέμπτη. Όπως τόνισε το επόμενο διάστημα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση της ομιλικής λειτουργίας στον τομέα αυτόν, καθώς και για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των Δικτύων, που συμπεριλαμβάνεται στο έργο της McKinsey για το Business Plan.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης και να προχωρήσουν όλα πιο γρήγορα με τη ΔΕΗ να έχει ρόλο και άποψη στο θέμα καθώς ουσιαστικά πρόκειται για τη μητρική εταιρεία του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως πρότεινε, οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με λίγα (2-3) πιλοτικά έργα σε 2-3 πόλεις (κατά το παράδειγμα που αναπτύχθηκε η στρατηγική στην κινητή τηλεφωνία) και όχι με ένα μεγάλο το οποίο μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε άποψη για την ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ, να ξαναδούμε πως θα προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα, ανεξάρτητα από το ΣτΕ (από το οποίο εξαρτάται το μεγάλο έργο)

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τους μετόχους, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι «οι σχέσεις της ΔΕΗ με τον ΔΕΔΔΗΕ σε θέματα όπως η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός των Δικτύων, η αποδοτική τους λειτουργία και η εν γένει εκμετάλλευση και η στρατηγική, θα πρέπει να αντιστοιχούν σε σχέσεις Μητρικής-Θυγατρικής, και αυτό ανεξάρτητα αν για ορισμένα απ’ αυτά έχει λόγο και η ΡΑΕ. Ο καθένας έχει τον δικό του ρόλο. Αυτή άλλωστε είναι η επιλογή της Πολιτείας μέχρι σήμερα» .

Η ΔΕΗ έως σήμερα έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε Σταθμούς Παραγωγής και Δίκτυα, έχοντας διασφαλίσει πλήρως και αξιόπιστα τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρική ενέργεια. «Σήμερα όμως πρέπει να μεταβούμε σε νέα εποχή. Ίσως έχουμε αργήσει. Οι ανάγκες της ανάπτυξης επιβάλλουν να μεταβούμε σε άλλο μοντέλο: - που θα βελτιώνει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, - που θα αυξάνει την αξιοπιστία και την ικανότητα των δικτύων μας, - που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, περισσότερης συμμετοχής του ηλεκτρισμού στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των νησιών. Αναφέρομαι στα "έξυπνα και πράσινα νησιά". Έχουν ήδη υπάρξει πρωτοβουλίες από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με διάφορες συμφωνίες, όπως π.χ. αυτή με την κορεατική KEPCO. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις και διεργασίες στο θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στα υβριδικά συστήματα. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Χρειάζεται να επιταχύνουμε», σημείωσε σχετικά.

Σημειώνεται ότι μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι οποίοι θα παρέχουν τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος και θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους καταμέτρησης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προκηρύξει από ετών διαγωνισμό για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών, πιλοτικά σε πέντε περιοχές της χώρας . Παρ' όλα αυτά ο διαγωνισμός έχει σταματήσει ύστερα από προσφυγή του δεύτερου κατά σειρά μειοδότη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider