Δύσβατος ο δρόμος για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσβατος ο δρόμος για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ

Εμπόδια συναντά η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2030 και το 2050.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος των επενδύσεων βαίνει μειούμενο οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ ακολουθούν καθοδική πορεία. Όπως καταδεικνύει πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημείωσαν πτώση 7% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 15 χρόνια και όπως αναφέρει ο Οργανισμός «η πτώση στις επενδύσεις αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης».

Οι Ανανεώσιμες Πηγές αποτελούν βασικό πυλώνα για την βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον και θα πρέπει να αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να έχει επιτυχία η πολιτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με ένα από τα βασικά σενάρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και οι επενδύσεις σε αυτό τον τομέα πρέπει ουσιαστικά να διπλασιαστούν με κεφάλαια που θα φθάνουν τα 550 δις δολάρια σε ετήσια βάση μέχρι το 2030.

Παρά την πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ελλάδα επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον των ΑΠΕ. Μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπαίνουν ενεργά στο παιχνίδι ενώ όπως εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στους πιο φιλόδοξους στόχους. «Πλέον το κόστος των ΑΠΕ είναι αντίστοιχο εκείνου των συμβατικών καυσίμων, δικαιολογώντας την επιλογή μας να υιοθετήσουμε φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου τους στο ενεργειακό μείγμα. Στους επόμενους διαγωνισμούς, τους προσεχείς μήνες, αναμένουμε περαιτέρω μείωση του κόστους, δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές», σημείωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση των πρώτων διαγωνισμών για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider