Πλαφόν στα καύσιμα εισηγείται η ΡΑΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαφόν στα καύσιμα εισηγείται η ΡΑΕ

Πλαφόν για όλους τους νομούς όπου παρατηρούνται υπερβάσεις στις τιμές όλων των καυσίμων ετοιμάζεται να εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερβολές που παρατηρούνται στην τιμολογιακή πολιτική και με βασικό στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Όπως είναι γνωστό οι μέσες τιμές λιανικής όσον αφορά π.χ στην αμόλυβδη 95 οκτανίων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν φθάσει στα 2 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος μεταφοράς και μετακίνησης για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές (όπως είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο) οι τιμές έχουν «ανέβει στα ύψη» και συχνά ξεπερνούν ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Όπως αναφέρουν πηγές μιλώντας στο insider.gr το πλαφόν που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ δεν αφορά μόνο στα νησιά αλλά σε όλους τους νομούς. Θα υπολογιστεί με βάση τα περιθώρια κόστους και θα ενεργοποιείται όταν θα παρατηρούνται υψηλές τιμές σε έναν εύλογο αριθμό πρατηρίων ανά νομό και όχι π.χ σε ένα ή δύο πρατήρια. «Σε κάθε νομό υπάρχει άλλο πλαφόν. Όταν ένα πλήθος πρατηρίων υπερβαίνει μια συγκεκριμένη τιμή θα τίθεται σε ισχύ στο πλαφόν», αναφέρει σχετική πηγή.

Όπως είναι γνωστό η ΡΑΕ θα εισηγηθεί το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να λάβουν την τελική απόφαση τα αρμόδια υπουργεία.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή της ΡΑΕ έχει εγείρει αντιδράσεις από την πλευρά της αγοράς.

Ο Σύνδεσμος Εμπορίας Πετρελαιοειδών τονίζει ότι «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών με αναφορές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πιθανή εισήγησή της στην Κυβέρνηση με σκοπό την επιβολή Ανώτατης Τιμής Καταναλωτή (πλαφόν) στα καύσιμα σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές. Η πάγια θέση του Συνδέσμου είναι υπέρ της λειτουργίας του Κλάδου σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας τον υγιή ανταγωνισμό σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του Κλάδου να παρακολουθούν και να προσαρμόζουν τις τιμές τους, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των Διεθνών τιμών - όπως ισχύει σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - έχοντας πάντα ως γνώμονα την εξυπηρέτηση, αλλά και την προστασία του καταναλωτή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider