Με πωλήσεις σε funds μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια το β΄ τρίμηνο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πωλήσεις σε funds μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια το β΄ τρίμηνο

Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 3,4 δισ. ευρώ πέτυχαν οι συστημικές τράπεζες το β΄τρίμηνο του 2018, με τα 2 δισ. ευρώ να αντιστοιχούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων.

Στο τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε, επίσης, αύξηση στις ρευστοποιήσεις ακινήτων, καθώς οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παράγουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών στη «μάχη» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), οι τράπεζες είναι επιβαρυμένες με κόκκινα δάνεια 90,2 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 46,9% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Πέραν των πωλήσεων, στη μείωση των NPEs συνέβαλαν επίσης οι διαγραφές (1,6 δισ.), οι εισπράξεις (0,6 δισ.) και οι ρευστοποιήσεις (0,6 δισ.). Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, μήνα κατά τον οποίο καταγράφηκε το υψηλότερο επίπεδο NPEs, παρατηρείται μείωση κατά 17,3% ή 18,6 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Όσον αφορά στο «πρασίνισμα» των δανείων, ο τριμηνιαίος ρυθμός παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα (1,8%), χαμηλότερος από τον τριμηνιαίο δείκτη αθέτησης (default rate), ο οποίος εμφανίζει αυξητική πορεία για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 2,1% και επιβεβαιώνοντας την αρνητική τάση που παρατηρήθηκε ήδη από το α΄ τρίμηνο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι, από τις ρυθμίσεις που συμφωνούνται μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, οι περισσότερες δεν εξυπηρετούνται.

Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στα χαρτοφυλάκια μικρών μια μεσαίων επιχειρήσεων, μεγάλων επιχειρήσεων και ναυτιλιακών δανείων, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 9,2%, 8,7% και 8,5% αντίστοιχα. Oι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο διατηρούνται χαμηλές, καθώς το επίπεδο των NPEs παρέμεινε σταθερό.

Σε ετήσια βάση, η μείωση των NPEs στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο άγγιξε το 15,7%, στο καταναλωτικό το 24,6%, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο σημειώθηκε μείωση των ΜΕΑ κατά μόλις 1,1%.

Επιτεύχθηκαν οι στόχοι

Κατά το β΄ τρίμηνο του 2018, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν, για ακόμη μια περίοδο, τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2018, τα NPEs αγγίζουν τα 88,6 5 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό - στόχο.

Οι συγκριτικά καλύτερες από το αναμενόμενο επιδόσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις χαμηλότερες από το αναμενόμενο καθαρές ροές νέων NPEs, καθώς και στις υψηλότερες από το αναμενόμενο διαγραφές και εισπράξεις. Επιπλέον, κατά το β΄ τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις προσεγγίζουν για πρώτη φορά το αναμενόμενο επίπεδο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider