Πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2019

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2019
Μείωση τους χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά 11,5 δισ. ευρώ το 2019 προβλέπει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, στην οποία ξεκαθαρίζεται πως το σύνολο των νέων ετήσιων εκδόσεων το επόμενο έτος δεν θα ξεπεράσει τις ετήσιες αποπληρωμές χρεολυσίων.

Μείωση τους χρέους της γενικής κυβέρνησης κατά 11,5 δισ. ευρώ το 2019 προβλέπει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, στην οποία ξεκαθαρίζεται πως το σύνολο των νέων ετήσιων εκδόσεων το επόμενο έτος δεν θα ξεπεράσει τις ετήσιες αποπληρωμές χρεολυσίων, ήτοι τα 7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στον προϋπολογισμό αναφέρεται πως το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 335 δισ. ευρώ ή 180,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, έναντι 317,414 δισ. ευρώ ή 176,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2017. Το 2019 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 323,500 δισ. ευρώ ή 167,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2018.

Όπως σημειώνεται , η αύξηση του χρέους γενικής κυβέρνησης κατά το 2018 οφείλεται στη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας (cash buffer), εκ των οποίων θα γίνει «μερική χρήση» το 2019.

Λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που διατηρεί το Ελληνικό Δημόσιο τα οποία, ακόμα και υπό εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις επαρκούν για να καλύψουν τις μικτές χρηματοδοτικές του ανάγκες, τουλάχιστον για τα δύο επόμενα έτη, οι στόχοι της εκδοτικής πολιτικής του Δημοσίου για το έτος 2019 αλλά και μετέπειτα θα προσανατολιστούν σε ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο, στη διατήρηση μίας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων αναφοράς, καθώς επίσης και στη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στον σχεδιασμό για το δανειακό πρόγραμμα του έτους 2019 εντάσσεται, μεταξύ άλλων:

  • H ανακύκλωση τεσσάρων εκδόσεων εντόκων γραμματείων με διάρκεια 52 εβδομάδων.
  • Νέα σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες, που θα συμπληρώνουν τα κενά του φάσματος λήξεων του ελληνικού χαρτοφυλακίου χρέους.
  • Η διαχείρισης υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους (ΔΝΤ), κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.
  • Η διατήρηση του συναλλαγματικού κινδύνου στα σημερινά ελάχιστα επίπεδα για τα δάνεια εκτός ευρώ και η βελτίωση της αναλογίας χρέους σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider