Σε 333 ημέρες έχει υλοποιηθεί μόλις το 37% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε 333 ημέρες έχει υλοποιηθεί μόλις το 37% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Βασική προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Εξαιρετικά πίσω από τους στόχους βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του φετινού Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και όλα δείχνουν πως μεγάλο μέρος των προγραμματισμένων δαπανών δεν θα γίνουν.

Υπενθυμίζεται πως το συνολικό ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2018 ανέρχεται στα 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,75 δισ. ευρώ αποτελούν το συγχρηματοδοτούμενο μέρος και το 1 δισ. ευρώ το εθνικό σκέλος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2,49 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, έναντι 4,04 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 είχαν απορροφηθεί πιστώσεις 3,05 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ, ήτοι εφέτος βρισκόμαστε 500 εκατ. ευρώ πίσω σε σχέση με την περυσινή εκτέλεση του προγράμματος.

Και το 2017 οι διαθέσιμες πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν 6,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων απορροφήθηκαν τα 5,95 δισ. ευρώ. Εφέτος, οι ρυθμοί του προγράμματος καταδεικνύουν πως η εκτέλεση του ΠΔΕ θα είναι ακόμη μικρότερη, καθώς μέσα σε 333 ημέρες έχει απορροφηθεί μόλις το 37% των διαθέσιμων πιστώσεων.

Αυτή η υποεκτέλεση πάντως δεν πτοεί το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο έθεσε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στους φορείς χρηματοδότησης του ΠΔΕ και ήδη έχει λάβει τις προτάσεις για τις εκτιμήσεις πληρωμών και τις προβλέψεις δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2019.

Οι προτάσεις εκτιμήσεων και προβλέψεων των φορέων έχουν γίνει με γνώμονα τη γενικότερη οικονομική πολιτική και βασική προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση της υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 θα ανέρχεται ξανά στα 6,75 δισ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος για ΠΔΕ στα 7,3 δισ. ευρώ θυσιάσθηκε στο βωμό της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη μεγάλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, με την μεγάλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επιβάλλει ένα νέο “φόρο ανάπτυξης”».

Η πλήρης δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα:

«Η Κυβέρνηση, για ακόμη έναν μήνα, συνεχίζει να επιβάλλει εσωτερική στάση πληρωμών σε κρίσιμους τομείς, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αποτέλεσμα: οι δημόσιες επενδύσεις υστερούν, έναντι του στόχου, κατά 1,6 δισ. ευρώ στο 11μηνο του έτους. Η σωρευτική, μάλιστα, απόκλιση του ΠΔΕ από τους στόχους την τελευταία τριετία πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της χώρας.

Με δεδομένη την αλλεργία της στις ιδιωτικές επενδύσεις, η Κυβέρνηση θυσιάζει, χάριν πρόσκαιρων εντυπώσεων, ένα ακόμη ουσιαστικό επενδυτικό εργαλείο που έχει στα χέρια της: αυτό των δημοσίων επενδύσεων. Μάλιστα, ακριβώς επειδή οι πόροι που κατευθύνονται στις δημόσιες επενδύσεις έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, ουσιαστικά η κυβέρνηση με την περικοπή του ΠΔΕ επιβάλλει έναν νέο "φόρο ανάπτυξης".

Και βέβαια, επίσης μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που αποδέχονται επί μακρόν αυτό τον συνειδητό οικονομικό και δημοσιονομικό παραλογισμό.

Η ειρωνεία είναι ότι, σύμφωνα με το δήθεν κυβερνητικό αναπτυξιακό σχέδιο, “το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης”. Ενώ σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, “το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία και τον εκσυγχρονισμό της χώρας”. Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της, όμως, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι είτε δεν θέλει, είτε είναι παντελώς ανίκανη να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider