Η κυβέρνηση «σαρώνει» τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου - Πώς επηρεάζονται οι τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυβέρνηση «σαρώνει» τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου - Πώς επηρεάζονται οι τράπεζες
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει βάλει στόχο να μαζέψει από όλους τους φορείς περίπου 7-7,5 δισ. ευρώ.

Έτοιμη να «σκουπίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης είναι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με τη σχετική υπουργική απόφαση να ήδη είναι έτοιμη.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει βάλει στόχο να μαζέψει από όλους τους φορείς περίπου 7-7,5 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να φθάσουν τα 40 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα συγκεντρωθούν στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσοι φορείς αντιδράσουν και δεν θα συμμορφωθούν στις οδηγίες του ΓΛΚ, η απόφαση θα προβλέπει για αυτούς παύση του διοικητικού συμβουλίου και μαχαίρι στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Να σημειωθεί πως σήμερα οι καταθέσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 16,5 δισ. ευρώ, από 11,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 και 10,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016. Από τα 16,5 δισ. ευρώ τα 8,7 δισ. ευρώ αφορούν σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Η «σάρωση» των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης θα έχει σε κάποιο βαθμό επίδραση στη ρευστότητα των τραπεζών, καθώς θα αποσυρθεί ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των καταθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider