Αναλυτές: Βαρίδι για την ανάπτυξη της Ελλάδας το διεθνές περιβάλλον το 2019

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναλυτές: Βαρίδι για την ανάπτυξη της Ελλάδας το διεθνές περιβάλλον το 2019
Ο εκλογικός κύκλος, αλλά κυρίως η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας.

«Μαύρα σύννεφα» μαζεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία το 2019, καθώς ο εκλογικός κύκλος, αλλά κυρίως η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας.

Στην ευρωζώνη, η σταδιακή αποκλιμάκωση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να αποτυπωθεί στην ανάπτυξη. Κατόπιν της ολοκλήρωσης επέκτασης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, η τονωτική επίδραση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί κυρίως μέσω της διατήρησης πολύ χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με αναλυτές, σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων περιορισμών στο διεθνές εμπόριο, η θετική επενέργεια των καθαρών εξαγωγών στο ΑΕΠ της Ευρώπης σταδιακά θα υποχωρήσει. Κύριες εστίες αβεβαιότητας στην ευρωζώνη είναι η αντιμετώπιση του εμπορικού προστατευτισμού, η κλιμάκωση του ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος επηρεάζει την ασκούμενη πολιτική, η καθυστέρηση στην εμβάθυνση των θεσμών της ευρωζώνης, το υψηλό δημόσιο χρέος και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αλλά και εκτός ευρωζώνης τα πράγματα είναι δύσκολα. Η Fed συνεχίζει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων. Αυτή η στρατηγική κλιμακώνει την απόδοση των ομολόγων της αμερικανικής κυβέρνησης, αποτελώντας πόλο έλξης κεφαλαίων από την ευρωζώνη και άλλες οικονομίες. Παράλληλα, σημαντικές προκλήσεις ανακύπτουν για την κινεζική οικονομία από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τη τιθάσευση των επιδράσεων της υψηλής πιστωτικής επέκτασης και το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα «εκρηκτικό μείγμα» για την Ελλάδα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι θεσμοί προετοιμάζονται να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για την επέκταση του ελληνικού ΑΕΠ το 2019 από το 2,4% ακόμα και κάτω από το 2%. Αυτό θα διαφανεί στο τέλος Ιανουαρίου, όταν και θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τη δεύτερη μετά – προγραμματική επιτήρηση.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε αυτόματα και ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων. Μέχρι τώρα αυτό δεν φαίνεται πιθανόν, αλλά όλα θα κριθούν από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και ενώ η χώρα θα βρίσκεται σε εκλογικό πυρετό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider