«Τσουχτερές» αμοιβές καταβάλλει η Ελλάδα σε S&P, Fitch, Moody’s και DBRS

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Τσουχτερές» αμοιβές καταβάλλει η Ελλάδα σε S&P, Fitch, Moody’s και DBRS
Μπορεί η Ελλάδα να μην εκδίδει προς το παρόν ομόλογα, αλλά καταβάλει ετήσιες αμοιβές στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να την παρακολουθούν.

Μπορεί η Ελλάδα να μην εκδίδει προς το παρόν ομόλογα, αλλά καταβάλει ετήσιες αμοιβές στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης προκειμένου να την παρακολουθούν.

Στη βάση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενέκρινε την πληρωμή από το Ελληνικό Δημόσιο ποσού 50.000 λιρών Αγγλίας προς τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings. Η ετήσια αυτή καταβολή αφορά στα έτη 2019 και 2020 και είναι η βασική αμοιβή της Fitch Ratings για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Το ποσό αυτό καλύπτει αποκλειστικά την αξιολόγηση των υφιστάμενων εκδόσεων του Δημοσίου. Για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων καταβάλλεται αμοιβή 1,5 μονάδων βάσης (0,015%) επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων.

Ο οίκος Fitch δεν είναι ο μόνος που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο. Η βασική αμοιβή της Moody’s για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται σε 55.000 δολάρια. Πέραν από αυτή, ο οίκος επιβάλει σωρευτική αμοιβή επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων. Ενδεικτικά για μια έκδοση ονομαστικής αξίας 3 δισ. ευρώ καταβάλλεται αμοιβή 0,015%.

Η Standard & Poor’s λαμβάνει 42.500 ευρώ ως βασική αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης και από εκεί και πέρα πληρώνεται για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων με σωρευτική αμοιβή επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων.

Ενδεικτικά για ένα ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ το Δημόσιο πληρώνει ως αμοιβή στην Standard and Poor’s το ποσό του 1,148 εκατ. ευρώ (123.000 ευρώ για τα πρώτα 200 εκατ. ευρώ της έκδοσης, 300.000 ευρώ για τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ, 375.000 ευρώ για το επόμενο 1 δισ. ευρώ και 350.000 ευρώ για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της έκδοσης).

Τέλος, ο διεθνής οίκο αξιολόγησης DBRS λαμβάνει ως συνολική αμοιβή ετησίωςτο ποσό των 125.000 ευρώ. Η αμοιβή του συγκεκριμένου οίκου είναι μικρή εάν συγκριθεί με τα ποσά που λαμβάνουν Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s, που λαμβάνουν προμήθειες επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων που εκδίδει η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider