Εξαιρετικά στενά τα περιθώρια για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαιρετικά στενά τα περιθώρια για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ
Αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο διαδέχθηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων (reinvestment program -APP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο διαδέχθηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε χθες ο Μάριο Ντράγκι στον Έλληνα ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε στον Έλληνα Ευρωβουλευτή πως για να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης θα πρέπει να πληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κατά τα λεγόμενα του Μάριο Ντράγκι βασική προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων είναι «η εκπλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης που θέτει η ΕΚΤ». Τι σημαίνει αυτό;

Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση τρίτης βαθμίδας, ήτοι η ελάχιστη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση που θα της δίνουν οι οίκοι Fitch και Standard & Poor’s να είναι «ΒΒΒ-», η διενεργούμενη από τον οίκο Moody’s διαβάθμιση να είναι «Baa3» και η διαβάθμιση του οίκου DBRS στο «BBB».

Αλλά αυτή η προϋπόθεση δεν αρκεί από μόνη της για να καταστήσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα. Πριν από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πρέπει να υπάρξει ανεξάρτητη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωτράπεζα και η προσμέτρηση και πρόσθετων παραγόντων σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα επανεπένδυσης ομολόγων θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο του 2019, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πληρωθούν όλες οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο reinvestment program της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider