«Κίτρινες κάρτες» αναμένεται να βγάλουν σήμερα οι θεσμοί – Τα ανοικτά μέτωπα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κίτρινες κάρτες» αναμένεται να βγάλουν σήμερα οι θεσμοί – Τα ανοικτά μέτωπα
Ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. «Καμπανάκια» και «κίτρινες κάρτες» αναμένεται να εμπεριέχουν οι δηλώσεις που θα εκδώσουν οι θεσμοί.

«Καμπανάκια» και «κίτρινες κάρτες» αναμένεται να εμπεριέχουν οι δηλώσεις που θα εκδώσουν σήμερα οι θεσμοί με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης μετα-προγραμματικής αποστολής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει η τελική συνάντηση των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην οποία θα καταγραφούν οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά έως τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την έγκριση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από το Eurogroup της 11η Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 οπότε είχε ολοκληρωθεί η πρώτη μετα-προγραμματική αποστολή αξιολόγησης έως και σήμερα έχουν περάσει 133 ημέρες, διάστημα στο οποίο η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ολοκληρώσει 16 συγκεκριμένες παρεμβάσεις – προαπαιτούμενα, τα οποία όμως εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Κατά πληροφορίες η σημερινή τοποθέτηση των θεσμών δεν θα είναι τόσο «ουδέτερη» όσο εκείνη που είχαν εκδώσει στις 14 Σεπτεμβρίου και στην οποία απλά παρέθεταν την οποία των εργασιών τους. Αυτό διότι σήμερα σε αντίθεση με το Σεπτέμβριο θα εκδοθούν δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, μια των ευρωπαϊκών θεσμών και μια του ΔΝΤ, το οποίο θα ενημερώνει αναλυτικά για τα ευρήματα της δικής του μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Στο στόχαστρο των παρατηρήσεων των θεσμών αναμένεται να βρεθούν τα «κόκκινα» δάνεια, το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι αποκρατικοποιήσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν θα εκδοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με την αντίστοιχη έκθεση του ΔΝΤ, η οποία και θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Σε αυτές τις δύο εκθέσεις θα αποτυπώνεται το σύνολο της ελληνικής προόδου και θα διατυπώνονται πιθανές συστάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider