Εκτός τραπεζικού συστήματος οδεύουν 9 δισ. ευρώ καταθέσεων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός τραπεζικού συστήματος οδεύουν 9 δισ. ευρώ καταθέσεων

Διπλή «αιμορραγία» στους φορείς τους γενικής κυβέρνησης και στις τράπεζες, προκαλεί απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με την οποία δόθηκε περιθώριο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου σε όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης, να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και ειδικά τις προθεσμιακές τους καταθέσεις σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι καταθέσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 17,9 δισ. ευρώ, από 11,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 και 10,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016. Από αυτά τα 17,9 δισ. ευρώ, τα 9 δισ. ευρώ αφορούν σε προθεσμιακές καταθέσεις. Και αυτά σύντομα θα βγουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο καλοκαίρι και την οποία ενεργοποιεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη αναγκάζει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να κλείσουν όλες τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα και να μεταφέρουν το σύνολο των ταμειακών τους διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Βάσει των ίδιων διατάξεων το μέγιστο όριο της ρευστότητας που οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα επιτρέπεται να διατηρούν στις εμπορικές τράπεζες θα ισούται με τις καθαρές ταμειακές τους ανάγκες για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Από την 1η Μαρτίου όσοι φορείς δεν συμβιβαστούν θα έρθουν αντιμέτωποι με μαχαίρι στις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και καρατομήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider