Στουρνάρας: Μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έκδοση ομολόγου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έκδοση ομολόγου
Υπέρ της προώθησης και των δύο σχεδίων που επεξεργάζονται οι αρχές για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, τάχθηκε επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ως «τη σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον» χαρακτήρισε κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, την επιστροφή στις αγορές με βιώσιμους όρους, χαρακτηρίζοντας «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» τη χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Η ύπαρξη αποθέματος ασφαλείας ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου είναι χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομολία του στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σήμερα, Τρίτη.

Όπως εξήγησε, παρά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που αποφάσισε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, επηρεαζόμενες σημαντικά από τις αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την αβεβαιότητα, όσον αφορά τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική.

«Κάθε τράπεζα να διαλέξει το σχέδιο που της ταιριάζει για τα κόκκινα δάνεια»

Υπέρ της προώθησης και των δύο σχεδίων που επεξεργάζονται οι αρχές για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος, τάχθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης.

«Θα πρέπει να εγκριθούν και να προωθηθούν, παράλληλα και συμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών, τα δύο συστημικά σχέδια, του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ταχεία αποκλιμάκωση του ποσοστού των ΜΕΔ, ούτως ώστε να μπορεί η κάθε τράπεζα να επιλέξει ποιο από τα δύο σχήματα της ταιριάζει», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ στη σημερινή του τοποθέτηση.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider