Οι εκπλήξεις που επεφύλασσε η έκδοση του πενταετούς ομολόγου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εκπλήξεις που επεφύλασσε η έκδοση του πενταετούς ομολόγου
Δύο εκπλήξεις αναμένεται να επιφυλάσσουν οι σημερινές ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ για την «ταυτότητα» των επενδυτών που μετείχαν χθες στην επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Δύο εκπλήξεις αναμένεται να επιφυλάσσουν οι ανακοινώσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την «ταυτότητα» των επενδυτών που μετείχαν χθες στην επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου και απέκτησαν μερίδια από το ομόλογο λήξης Απριλίου 2024, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και απόδοσης 3,6%.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το insider.gr παρείχε ήδη από χθες απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα που αφορούν στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Η διάκριση μεταξύ αυτών που μετείχαν στην έκδοση και αυτών που απέκτησαν το ομόλογο είναι σημαντική, καθώς η μεγάλη ζήτηση που εκφράσθηκε από την πλευρά των επενδυτών, προσέφερε στον ΟΔΔΗΧ την πολυτέλεια να επιλέξει μεταξύ των επενδυτών τους ποιοτικότερους και εκείνους που έχουν θεσμικά χαρακτηριστικά και να αποφύγει βραχυπρόθεσμης φύσης επενδυτές.

Και αυτή η διαλογή σύμφωνα με πληροφορίες επεφύλασσε εκπλήξεις. Έκπληξη πρώτη. Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν με πολύ μικρά ποσά στην έκδοση και τοποθετήθηκαν με κεφάλαια που δεν ξεπέρασαν τα 380 εκατ. ευρώ ή το 15% της συνολικής έκδοσης. Έκπληξη δεύτερη. Η συμμετοχή «ανυπόληπτων» funds ήταν μικτή και κινήθηκε κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ ή το 10%, την ίδια στιγμή που σοβαροί επενδυτές όπως η Blackrock και η BlueBay τοποθέτησαν μεγάλα ποσά στην έκδοση.

Το γεγονός πως χθες προσφέρθηκαν στο Δημόσιο 10,2 δισ. ευρώ με απόδοση 3,6%, αλλά αυτό επέλεξε να πάρει μόνον τα 2,5 δισ. ευρώ, δείχνει πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να δείξει στους επενδυτές πως «καίγεται» για να αντλήσει μεγάλα ποσά, αλλά να περάσει το μήνυμα πως θέλει να κάνει επιλεκτικές εξόδους στις αγορές, για να βελτιώσεις τη ρευστότητα της καμπύλης επιτοκίων και να αντικαταστήσει ακριβό χρέος με φθηνότερο, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Και αυτή η στρατηγική φαίνεται πως επιβραβεύεται. Η επιτυχία του πενταετούς ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις όλων των ελληνικών ομολόγων να κινηθούν χθες χαμηλότερα. Το τετραετές ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2023 σημείωσε απόδοση 2,946% και το ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2028 κατέγραψε απόδοση 3,967%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider