Το δεκαετές ομόλογο διέψευσε τις «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το δεκαετές ομόλογο διέψευσε τις «μαύρες» προβλέψεις του ΔΝΤ
Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε 5 ώρες δηλώθηκαν προσφορές ύψους 11,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει το μίνιμουμ του φετινού της στόχου.

Ως σφραγίδα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ερμηνεύεται η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, καθώς το περιορισμένο κόστος δανεισμού του Δημοσίου, διέψευσε τα μοντέλα του ΔΝΤ και του ESM που τοποθετούσαν σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος επιστροφής της χώρας μας στις αγορές χρήματος.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) άντλησε μέσω του δεκαετούς ομολόγου 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,90%. Η δε ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε 5 ώρες δηλώθηκαν προσφορές ύψους 11,8 δισ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη είναι ενδεικτική της επενδυτικής όρεξης και δίνει «υποσχέσεις» για το κοντινό μέλλον, καθώς επιτρέπει στον ΟΔΔΗΧ να ξανανοίξει την έκδοση για να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο αναφοράς.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει το μίνιμουμ του φετινού της στόχου για άντληση από τις αγορές 5 δισ. ευρώ και πλέον θα επιδιώξει την άντληση έως το τέλος του έτους ενός ποσού μεταξύ 2 έως 4 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με το άνοιγμα εκ νέου του πενταετούς και του δεκαετούς ομολόγου, χρεόγραφα για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά και μέσω της έκδοσης τριετούς ομολόγου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το roll over εντόκων γραμματίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων διαψεύδει προς το παρόν τις εκτιμήσεις των θεσμών, ειδικά του απαισιόδοξου ΔΝΤ.

Το Ταμείο θεωρούσε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές με αρχικό επιτόκιο 4,5%. Αυτή η πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε. Μέλλει να αποδειχθεί το εάν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του οργανισμού πως με την πάροδο του χρόνου, το επιτόκιο της αγοράς για την Ελλάδα θα κυμαίνεται μεταξύ του ανώτατου ορίου του 6% και κάτω ορίου 4%. Είναι ενδεικτικό πως στην πρόβλεψη για το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τις αγορές μεταξύ 2018 και 2060, το Ταμείο προβλέπει μέσο κόστος δανεισμού στο 5,7%, ενώ η εκτίμηση του ESM είναι πως θα κυμανθεί στο 4,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider