Συζήτηση εξπρές για την Ελλάδα στο Eurogroup- Τον Απρίλιο η δόση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συζήτηση εξπρές για την Ελλάδα στο Eurogroup- Τον Απρίλιο η δόση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Eurogroup για τα κυριότερα πορίσματα της δεύτερης αποστολής ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

Σύντομη αναμένεται να είναι η σημερινή συζήτηση στο Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς μέχρι και χθες δεν επετεύχθη η πρόοδος που απαιτούταν για να θεωρηθούν ολοκληρωμένα τα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και ως εκ τούτου δεν θα δοθεί ούτε η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, ούτε και το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενημερώσει το Eurogroup για τα κυριότερα πορίσματα της δεύτερης αποστολής ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας. Το βάρος αναμένεται να πέσει στο νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και στις αποκρατικοποιήσεις.

Δεδομένου ότι οι τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας επιτρέπουν τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης καθώς και των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων, όπως συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση για την ελληνική κατάσταση.

Οι αποφάσεις τόσο για τη δόση όσο και για το χρέος αναμένεται να ληφθούν στο άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι, με την προϋπόθεση πάντα πως η Ελλάδα θα πράξει τα δέοντα και θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Εν συνεχεία το Eurogroup θα συζητήσει για τις εξελίξεις στις στεγαστικές αγορές στην ευρωζώνη, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για τη μακροοικονομική σταθερότητα και, κατά συνέπεια, για την οικονομική ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και για το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Λετονίας για το 2019 με βάση τη γνώμη της Κομισιόν.

Τέλος, σε διευρυμένη σύνθεση η Ευρωομάδα θα συνεχίσει τη συζήτηση σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας για την ευρωζώνη και τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ ΙΙ) σε εθελοντική βάση, εστιάζοντας στις πτυχές σχετικά με τις δαπάνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider